5.7 SOKI Z WARZYW.txt

(7 KB) Pobierz
5.7 SOKI Z WARZYW
Soki z warzyw są drugą grupą ważnych leków, które możemy bezpiecznie stosować do przeprowadzania leczniczych kuracji oczyszczających. Jak już było mówione wcześniej, w czasie kuracji zbożami organizm oczyszcza się i równocześnie odbudowuje głębokie struktury organizmu i odnawia zapasy energii natomiast soki warzywne rozmiękczają i oczyszczają jeszcze głębsze złogi, odkwaszają organizm, dostarczają więcej witamin i minerałów oraz odbudowują i odnawiają płyny organizmu. Jednak z uwagi na ich wychładzający charakter to mocne, lecznicze działanie jest ograniczone, ustaje po pewnym czasie i soki nie docierają do głębszych warstw organizmu. Ten czas intensywnego działania zależy od stanu organizmu, od jego potencjału energetycznego. Osoby bardziej wychłodzone, marznące, ze słabą przemianą materii, z zastojami krwi, materii i energii, które objawiają się bladością, sinieniem, siniakami, przewlekłymi bólami i osłabieniem powinny stosować kurację sokami krótko, do kilku dni i kuracja sokami musi być poprzedzona kuracją ziarnami zbóż z dodatkiem ziół poruszających zastoje, lekko rozgrzewających, poprawiających przemianę materii i oczyszczających organizm z toksyn. Ponieważ większość z nas ma w swoim organizmie duże zastoje złogów toksycznej wilgoci, toksycznego, zbitego śluzu dlatego też pierwsza monodieta oczyszczająca i lecząca organizm powinna trwać przynajmniej dziesięć dni i przez kilka pierwszych dni powinniśmy stosować zboża i zioła, a przez kilka następnych dni soki z warzyw. Gdy jest zimno, a raczej w czasie gdy przybywają dni chłodne i krótkie stosujemy dłużej zboża, a wiosną i w lecie stosujemy dłużej soki. Powinniśmy również zastosować podaną kolejność i po przejściu na kurację sokami nie należy wracać do zbóż. Jeżeli chcemy wytrzymać zaplanowany czas leczenia, a soki bardzo nam nie odpowiadają, to możemy pić wodę mineralną. Do przeprowadzenia leczniczych kuracji oczyszczających najlepsze są soki z popularnych, łatwo dostępnych warzyw. Lecznicze właściwości mają wyłącznie soki świeże, świeżo przyrządzone, ze świeżych niemrożonych warzyw. Soki przyrządzone w sokowirówce w domu, za wyjątkiem soku z kapusty, który musi być każdorazowo wyciskany można trzymać do 2 - 3 dni w lodówce. W żadnym wypadku nie mogą to być przemysłowe, martwe soki ze sklepu, ze słoików, z kartonów czy z puszek; nawet, gdy jest na nich napisane „100 % naturalne". Technologiczny proces przygotowywania tych soków sprawia, że nie mają one, cech życia, są martwe, a więc nie są naturalne. Podstawową cechą natury jest dynamiczny proces żywych przemian. Tylko świeżo przyrządzone soki . (w domowej sokowirówce) są żywe i mogą wnieść do 'naszego organizmu ożywiającą, odnawiającą i oczyszczającą energię. Płynne soki powinny być dobrze oddzielone od stałych części rośliny. Mogą być nieco mętne. Soki można mieszać ze sobą, ale ponieważ konkretne mieszanki powinny być dobrane dla konkretnej osoby, a to nie jest łatwe, lepiej jest pić sok z jednego warzywa; a po, pewnym czasie z innego. Kolejność jest podana dalej. Soki bardzo łatwo się trawią i są szybko wchłaniane do krwi. W czasie kilkudniowej kuracji można wypić do 15 litrów soku, od 2,5 do 3 litrów dziennie. Należy jednak pamiętać, że najczęściej większe ilości soków nie są przyswajane przez organizm. Soki należy pić często, co półtora - dwie godziny w porcjach po 150 - 250 ml soku, tak aby nie czuć głodu. Kuracja sokami odciąża i oczyszcza przewód pokarmowy i dlatego mimo ich wychładzającej natury, w przeciwieństwie do całych warzyw, nie zawilgacają one zbytnio organizmu. Jak już jednak wspomniano, po pewnym czasie są nie przyswajane i nie wykazują właściwości leczniczych. Poniżej omówiono kilka soków, które są bardzo przydatne do przeprowadzania kuracji leczniczych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin