Naleśniki z melonem i wódką.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki drobno posiekanych płatków migdałowych

- po 1.5 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej

- 1 łyżeczka wódki

- 1 łyżka oleju

- szczypta soli

- 6 łyżek oleju

 

Do polania:

- 2 łyżki masła

- 1 łyżeczka miodu

- 1/3 szklanki wódki

 

Nadzienie:

- 40 dag melona (bez skóry)

- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady (7.5 dag)

- 2 łyżki śmietany 30-proc.

- 1 łyżeczka otartej skórki oraz zmiksowany miąższ z 1/2 pomarańczy

- 1 łyżka płatków migdałowych

- 1 łyżka masła

- szczypta soli

 

Sposób przyrządzania:

 

Przygotuj ciasto: składniki zmiksuj, ciasto odstaw na 30 minut, a następnie wylewaj porcjami na patelnię posmarowaną olejem. Smaż cienkie naleśniki i zabezpieczaj je przed wystygnięciem. Przygotuj nadzienie: miąższ melona pokrój w kostkę. Czekoladę połam na kawałki i roztop w rondelku z dodatkiem śmietany. Masło rozgrzej, dodaj miąższ oraz skórkę z pomarańczy i smaż minutę. Włóż pokrojonego melona i duś około 7 minut, a następnie wymieszaj z czekoladą i płatkami migdałowymi. Na ciepłe naleśniki nałóż nadzienie, złóż na pół i skrop masłem roztopionym z miodem. Przed podaniem polej wódką i podpal.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin