Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki drobno posiekanych płatków migdałowych
- po 1.5 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka wódki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju
Do polania:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki wódki
Nadzienie:
- 40 dag melona (bez skóry)
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady (7.5 dag)
- 2 łyżki śmietany 30-proc.
- 1 łyżeczka otartej skórki oraz zmiksowany miąższ z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzania:
Przygotuj ciasto: składniki zmiksuj, ciasto odstaw na 30 minut, a następnie wylewaj porcjami na patelnię posmarowaną olejem. Smaż cienkie naleśniki i zabezpieczaj je przed wystygnięciem. Przygotuj nadzienie: miąższ melona pokrój w kostkę. Czekoladę połam na kawałki i roztop w rondelku z dodatkiem śmietany. Masło rozgrzej, dodaj miąższ oraz skórkę z pomarańczy i smaż minutę. Włóż pokrojonego melona i duś około 7 minut, a następnie wymieszaj z czekoladą i płatkami migdałowymi. Na ciepłe naleśniki nałóż nadzienie, złóż na pół i skrop masłem roztopionym z miodem. Przed podaniem polej wódką i podpal.
tatanka.com