Olej rzepakowy - oddziaływanie.doc

(26 KB) Pobierz

Walory zdrowotne i użytkowe oleju rzepakowego ZŁOTOPOLSKIEGO

Olej rzepakowy  jest niekiedy ładnie nazywany "oliwką północy".

Zawiera bogate źródło witaminy A, E, D3 i K. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.

Zawiera też  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % ( omega -3 ), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.

W oleju rzepakowym NNKT występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL).

Olej rzepakowy:

- przeciwdziała miażdżycy,

- zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego,

- łagodzi objawy choroby zapalenia stawów.

- jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.

Oprócz właściwości leczniczych, ze względu na walory smakowe, zyskuje uznanie w branży spożywczej. Wykorzystywany do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki, ryby, racuchy i inne. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.

·         informacja zaczerpnięta z serwisu www.zlotopolskie.pl

Zgłoś jeśli naruszono regulamin