Budyń z kaszy krakowskiej.rtf

(7 KB) Pobierz
Budyñ z kaszy krakowskiej

Budyń z kaszy krakowskiej

 

Składniki:

szklanka kaszy krakowskiej

4 jaja

2 szklanki mleka

2 łki masła

3 łki cukru

8 dag rodzynek

laska wanilii

łeczka skórki otartej z pomarańczy

szczypta soli

masło i bułka tarta

 

Kaszę wymieszaj z jajem, rozgniatając grudki, i wstaw na blaszce do ciepłego piekarnika mniej więcej na 20 minut (uważaj, by się nie przypaliła). Gdy przeschnie, przełóż do wrzącego mleka z dodatkiem szczypty soli. Zmniejsz ogień i dogotuj pod przykryciem na płytce lub w piekarniku.

 

Utrzyj masło z cukrem, wbijając po jednym 3 żółtka. Dodaj ostudzoną kaszę, skórkę pomarańczową, posiekaną wanilię oraz umyte i osuszone rodzynki. Masę delikatnie połącz ze sztywną pianą ubitą z 3 białek.

 

Całość przełóż do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej buł tartą. Formę szczelnie zamknij, wstaw do rondla z wrzą wodą i gotuj pod przykryciem około godziny.

Ostrożnie otwórz formę i okrój brzegi budyniu, po czym wyłóż go na półmisek.

 

Podawaj z sosem waniliowym lub owocowym. Pycha!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin