Budyń z kaszy krakowskiej
Składniki:
szklanka kaszy krakowskiej
4 jaja
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
8 dag rodzynek
laska wanilii
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli
masło i bułka tarta
Kaszę wymieszaj z jajem, rozgniatając grudki, i wstaw na blaszce do ciepłego piekarnika mniej więcej na 20 minut (uważaj, by się nie przypaliła). Gdy przeschnie, przełóż ją do wrzącego mleka z dodatkiem szczypty soli. Zmniejsz ogień i dogotuj pod przykryciem na płytce lub w piekarniku.
Utrzyj masło z cukrem, wbijając po jednym 3 żółtka. Dodaj ostudzoną kaszę, skórkę pomarańczową, posiekaną wanilię oraz umyte i osuszone rodzynki. Masę delikatnie połącz ze sztywną pianą ubitą z 3 białek.
Całość przełóż do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Formę szczelnie zamknij, wstaw do rondla z wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około godziny.
Ostrożnie otwórz formę i okrój brzegi budyniu, po czym wyłóż go na półmisek.
Podawaj z sosem waniliowym lub owocowym. Pycha!
tatanka.com