Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej.pdf
(
32 KB
)
Pobierz
Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej
Jak zrobić krochmal z mąki
ziemniaczanej?
Do krochmalenia serwet można użyć gotowego
preparatu (np. krochmalu Ługa – cena ok. 6zł za
750ml), ale doskonale usztywni serwetki zwykła
mąka ziemniaczana.
Krochmal z mąki ziemniaczanej.
Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli
zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej
wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie
rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i
ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia.
Suche serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre
od razu prasować lub rozciągnąć na formie albo na płótnie i dobrze
naciągając poprzypinać szpilkami formując kształt w jakim mają być
po wyschnięciu i tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będą
sztywne jak karton.
Im gęstszy jest krochmal tym sztywniejsze będą serwety. W
zależności od potrzeby
stężenie krochmalu
możesz zwiększyć lub
zmniejszyć dodając wody.
Plik z chomika:
drakula55
Inne pliki z tego folderu:
Jak wytworzyć odpowiednią wilgotność w mieszkaniu.pdf
(45 KB)
Jak sprawdzić poziomicę.pdf
(64 KB)
Jak pozbyć się zapachu papierosow w domu.pdf
(44 KB)
Jak postępować w przypadku przewiercenia w ścianie przewodu elektrycznego.pdf
(49 KB)
Jak zgrzewać plastikowe rurki instalacji wodnej.pdf
(43 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Kursy (za darmo)
Atlas grzybów polskich
Ciekawe sznurowania(1)
Ciekawostki
dla niej i jego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin