TOXYKI
Otwarte:> 1.współczesna definicja trucizny> 2. co to jest teratogenność i wymień 4 subst teratogenne> 3.wymień min. 4 cechy organizmu decydujące o przebiegu i powstaniu> zatruć i jedną opisz(to te 10 cech, np. wiek, płeć, masa ciała, gatunek)> 4. podaj 2 subst dodatkowe dozwolone, które nie mogą być dodawane do> żywności dla dzieci. (ja tego w wykładach chyba nie miałam)> 5. do jakich grup prod nie dodaje się subs dodatkowych dozwolonych> 6. żródła ołowiu> 7. objawy przewlekłego zatrucia kadmem> 8. jakie zagrożenia chem dostają się do prod w czasie jego prod i> transportu> 9. jak zmniejszyć ilość pestycydów w prod w czsie:> -pozyskiwania surowca> -przetwarzania> -przygotowywania do spożycia czy coś takiego.> 10. opisać szkodliwe działanie akryloamidu.> > z testu to co pamiętam :> 1.jakie subs odkładają się w tk tłuszczowej> 2. grupy potęgujące toksyczność> 3. coś o NOAEL> 4. zatrucie czernidlakiem pospolitym, co je potęguję (alkohol)> 5. do jakich prod nie można stosować fosforanów> 6. Coś o szkodliwym wpływie benzoesanu sodu> 7. po co stosuje się prom żywności> 8. jak przechowywać ziemniaki żeby nie wzrósł poziom alkaloidów czy> czegoś takiego (w ciemnym miejscu)> 9. jakie są objawy zatrucia dioksynami> 10.jaka jednostka mówi o narażeniu czł na promieniowanie (Sv)> 11. jaki proces nie zwiększy poziomu WWA w prod (były odp: smażenie,> grillowanie, pieczenie i duszenie)> 12. Jak można zmniejszyć zaw WWA w prod (chyba chodziło o mięso z małą> zaw tł)> 13. w jaki sposób powstają nitrozoaminy?? (azotyny + aminy II-rzędowe )> 14. w jakich prod jest dużo nitrozoamin> 15.jakie aromaty są limitowane> 16. jakie jest pozytywne działanie aromatów (chyba to że są> bakteriobójcze)> > Więcej pytań nie pamiętam.> Było jeszcze sporo pytań o pestycydach,
MandolinkaBramborowa