Sos pieczarkowy.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
13587640 UNPDF
Sos pieczarkowy
Składniki:
300 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeł, szyjek i warzyw), 100 ml śmietany, 15-20 dkg
pieczarek, żółtko, 3 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do
zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z
mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając
trzepaczką, zagotować i gotować około 10 minut na małym ogniu często mieszając. Pod
koniec gotowania dodać pieczarki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do
lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką
pietruszki, doprawić do smaku. Sos podawać do drobiu i dzikiego ptactwa.
Plik z chomika:
Jampek
Inne pliki z tego folderu:
Sos pieczarkowy.pdf
(30 KB)
Sos koperkowo-chrzanowy.pdf
(30 KB)
Sos tatarski.pdf
(41 KB)
Inne foldery tego chomika:
książki kuchrskie
pasty
sałatki
zapiekanki
zupy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin