piernik-kawowy.pdf

(235 KB) Pobierz
Piernik kawowy
Piernik kawowy
Wpisany przez Awokado
Środa, 03 Grudzień 2008 00:07 -
Składniki na ciasto25 dag mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 1/2 dag drożdży
3/4 szklanki mocnej kawy
2 cukry waniliowe (3,2 dag)
15 dag drobno pokrojonych bakalii
po szczypcie soli, cynamonu i sproszkowanych goĽdzików
Składniki na polewę5 dag mąki
2 1/2 dag masła
1 1/2 dag kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
Przygotowanie ciastaMąkę przesiać, dodać olej, sól, cukier, cynamon i goĽdziki. Drożdże
rozpuścić w przestudzonej kawie i wlać do mąki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, dodać bakalie oraz cukier
waniliowy i delikatnie wyrobić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, włożyć ciasto i odstawić, aby ponownie urosło.
Przygotowanie polewyWszystkie składniki połączyć i utrzeć na gładką masę. Ciasto
posmarować na wierzchu polewą i piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190
stopni.
1 / 1
131173457.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin