Karp smażony na maśle z prawdziwkami.docx

(25 KB) Pobierz

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

Karp smażony na maśle z prawdziwkami : - SKŁADNIKI:

·         Filet z karpia ( z połówki ryby )

·         8 szt. kapeluszy prawdziwków

·         sok z połowy cytryny

·         sól

·         2 łyżki oleju

·         ¼ kostki masła ( 5 dag )

·         szczypta pieprzu

·         1 łyżka mąki

·         1 cebula

·         1 marchewka

Karp smażony na maśle z prawdziwkami : - PRZYGOTOWANIE:

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) . Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar . Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut . Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin