Karp smażony na maśle z prawdziwkami :
Karp smażony na maśle z prawdziwkami : - SKŁADNIKI:
· Filet z karpia ( z połówki ryby )
· 8 szt. kapeluszy prawdziwków
· sok z połowy cytryny
· sól
· 2 łyżki oleju
· ¼ kostki masła ( 5 dag )
· szczypta pieprzu
· 1 łyżka mąki
· 1 cebula
· 1 marchewka
Karp smażony na maśle z prawdziwkami : - PRZYGOTOWANIE:
Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) . Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar . Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut . Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .
tatanka.com