Sernik wiedeński.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik wiedeñski

Sernik wiedeński

 

Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego

3 dag mąki ziemniaczanej

40 dag cukru pudru

12 dag masła

8 jaj

aromat migdałowy

10 dag rodzynek

po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej i suszonych moreli

do dekoracji:

cukier puder

 

Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, a masło roztop. Ser utrzyj i ucieraj dalej, stopniowo dodając kogel-mogel, stopione masło, mą ziemniaczaną i aromat migdałowy. Potem delikatnie wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z 7 białek. Na koniec wsyp bakalie.

 

Masę serową włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej obficie buł tartą. Wierzch posmaruj rozkłóconym białkiem. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin