Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym.doc

(163 KB) Pobierz

Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym 

znakomity dodatek do pieczonych i grillowanych mięs 

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 45 minut


Składniki na 4 porcje
 

1 kg ziemniaków

 

 

tymianek

 

 

sól

 

 

oliwa

 

 

 

 

 

200 ml gęstej śmietany 12%

 

 

ząbek czosnku

 

 

szczypta soli

 

 

Etapy przygotowania
 

1.

Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Nie należy kroić ich na zbyt małe kawałki, aby nie wyschły w czasie pieczenia.

 

 

 

 

2.

Formę do pieczenia nasmarować oliwą. Ułożyć ziemniaki pojedynczą warstwą, posypać je solą i tymiankiem.

 

 

 

 

3.

Piec w temperaturze 180 stopni C aż będą miękkie - zabierze to ok. 45 minut. Po 20 minutach pieczenia przewrócić je na drugą stronę.

 

 

 

 

4.

To najprostszy i najsmaczniejszy sos czosnkowy jaki można sobie wyobrazić: wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę, wymieszać ze śmietaną, posolić do smaku.

 

 

 

 

5.

Ziemniaki ułożyć na półmisku, a sos podać w sosjerce.

 

 

 

 


fot.: Chuda

 

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :

Pieczone ziemniaki z Fetą i sosem prawie tzatziki :
Wegetariańskie danie .Można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem
Czas : 1 godzina

Składniki :
8 ziemniaków średniej wielkości( po 4 na osobę )
5 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta mielonej papryki
sól

Na sos :

20-30 kostek sera feta z zalewy solankowej na osobę ( po 10-15 na osobę )
4 łyżki białego sera mielonego ( takiego jak na sernik- nie słodzonego )
4 łyżki gęstego jogurtu
1 ogórek
1 roztarty ząbek czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam jabłkowy )
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony

Ziemniaki obrać , większe przekroić na pół .Zalać osoloną wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odcedzić. Olej wymieszać z papryką mielona i szczyptą soli .Ułożyć w naczyniu do zapiekania ziemniaki i polać olejem .Wymieszać tak by ziemniaki pokryły się nim . Wstawić do gorącego piekarnika .Piec obracając ziemniaki w trakcie pieczenia 30-45 minut ( zależnie od wielkości ziemniaków ) .Gdy ziemniaki są już rumiane i miękkie dołożyć masło i piec jeszcze 5 minut.
W tym czasie gdy ziemniaki się pieką zmieszać ser z jogurtem , oliwą i octem winnym .Ogórek utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko osolić i zostawić by puścił sok . Odcisnąć sok a ogórka dodać do sera . Wsypać natkę pietruszki , czosnek .Wymieszać .Doprawić solą i mielonym pieprzem .
Upieczone ziemniaki wyłożyć na talerz , posypać kostkami fety. Osobno podać sos .( można też polać od razu ziemniaki sosem , ale moim zdaniem smaczniej jest nakładać sobie porcje sosu na ziemniaki i tak jeść .)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin