SAŁATKI Z BOCZNIAKÓW.doc

(27 KB) Pobierz

SAŁATKA SZWAJCARSKA

20 dkg kwaszonych boczniaków,

20 dkg wędzonego żółtego sera,

1 pęczek rzodkiewek,

1 mały słoik majonezu,

sól i pieprz do smaku.


Kwaszone boczniaki odsączyć i pokroić w cienkie paski. Rzodkiewki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce od warzyw. Ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i zaprawić majonezem.

 

SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI II

35dkg świeżych, mrożonych albo kwaszonych boczniaków,

35dkg świeżej lub konserwowej papryki,

1 średniej wielkości cebula,

2 pomidory,

1 jabłko,

sok z cytryny,

1-2 łyżki oliwy bezwonnej,

zielona pietruszka lub koper,

sól i cukier do smaku


Świeże boczniaki umyć, rozdrobnić i gotować do miękkości. Mrożone wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości, a następnie rozdrobnić. Warzywa i jabłko oczyścić, osuszyć i rozdrobnić. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, cukier do smaku. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników posypać zieloną pietruszką lub koprem.

 

SAŁATKA II

30 dkg boczniaka,

30 dkg jabłek,

sok z cytryny,

½ szklanki śmietany lub jogurtu,

sól, pieprz,

4-6 łyżek posiekanego szczypiorku lub rzeżuchy.

Boczniaki oczyścić, umyć i pokroić, a następnie ugotować w wodzie z solą do miękkości. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek i rzeżuchę drobno posiekać. Rozdrobniony boczniak i jabłka zalać śmietaną lub jogurtem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem. Całość posypać posiekaną zieleniną.

 

SAŁATKA III

30dkg boczniaka,

20dkg jabłek,

4 łyżki posiekanych liści zieleniny (estragon, koper, pietruszka),

½ szklanki śmietany,

1 papryka czerwona lub żółta,

6 oliwek,

sól, cukier, sok z cytryny do smaku.

Boczniaki oczyścić, umyć, rozdrobnić i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka umyć i pokroić. Zieleninę posiekać. Paprykę oczyścić, wyciąć gniazda nasienne, umyć, a następnie rozdrobnić. Ugotowane boczniaki po ochłodzeniu połączyć z owocami i warzywami, zalać śmietaną. Całość doprawić sokiem z Cytryny i cukrem. Wymieszać z zieleniną i udekorować oliwkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin