SAŁATKA SZWAJCARSKA
20 dkg kwaszonych boczniaków,
20 dkg wędzonego żółtego sera,
1 pęczek rzodkiewek,
1 mały słoik majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Kwaszone boczniaki odsączyć i pokroić w cienkie paski. Rzodkiewki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce od warzyw. Ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i zaprawić majonezem.
SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI II
35dkg świeżych, mrożonych albo kwaszonych boczniaków,
35dkg świeżej lub konserwowej papryki,
1 średniej wielkości cebula,
2 pomidory,
1 jabłko,
sok z cytryny,
1-2 łyżki oliwy bezwonnej,
zielona pietruszka lub koper,
sól i cukier do smaku
Świeże boczniaki umyć, rozdrobnić i gotować do miękkości. Mrożone wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości, a następnie rozdrobnić. Warzywa i jabłko oczyścić, osuszyć i rozdrobnić. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól, cukier do smaku. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników posypać zieloną pietruszką lub koprem.
SAŁATKA II
30 dkg boczniaka,
30 dkg jabłek,
½ szklanki śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
4-6 łyżek posiekanego szczypiorku lub rzeżuchy.
Boczniaki oczyścić, umyć i pokroić, a następnie ugotować w wodzie z solą do miękkości. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek i rzeżuchę drobno posiekać. Rozdrobniony boczniak i jabłka zalać śmietaną lub jogurtem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem. Całość posypać posiekaną zieleniną.
SAŁATKA III
30dkg boczniaka,
20dkg jabłek,
4 łyżki posiekanych liści zieleniny (estragon, koper, pietruszka),
½ szklanki śmietany,
1 papryka czerwona lub żółta,
6 oliwek,
sól, cukier, sok z cytryny do smaku.
Boczniaki oczyścić, umyć, rozdrobnić i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka umyć i pokroić. Zieleninę posiekać. Paprykę oczyścić, wyciąć gniazda nasienne, umyć, a następnie rozdrobnić. Ugotowane boczniaki po ochłodzeniu połączyć z owocami i warzywami, zalać śmietaną. Całość doprawić sokiem z Cytryny i cukrem. Wymieszać z zieleniną i udekorować oliwkami.
tatanka.com