BOCZNIAKI NA GRZANKACH
450 g boczniaków,
3 łyżki oleju,
2 jajka,
mała cebula,
15 kromek czerstwej bułki,
1/4 kostki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki tartego sera,
2 łyżki gęstej śmietany,
łyżka tartej bułki
natka pietruszki, listki świeżej bazylii,
sól, pieprz.
Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą
tatanka.com