BOCZNIAKI NA GRZANKACH.doc

(23 KB) Pobierz

BOCZNIAKI NA GRZANKACH

450 g boczniaków,

3 łyżki oleju,

2 jajka,

mała cebula,

15 kromek czerstwej bułki,

1/4 kostki masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

3 łyżki tartego sera,

2 łyżki gęstej śmietany,

łyżka tartej bułki

natka pietruszki, listki świeżej bazylii,

sól, pieprz. 

Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą

Zgłoś jeśli naruszono regulamin