TAGLIATELLE W SOSIE LIGURYJSKIM.doc

(24 KB) Pobierz

TAGLIATELLE W SOSIE LIGURYJSKIM

 

Ciasto:
400 g maki,

80 g mięsa z kiełbasek paprykowych,

3 jaja,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

kilka gałązek świeżego rozmarynu,

sól, pieprz,

oliwa do smażenia.
 

Sos liguryjski:
1 kg świeżych prawdziwków,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

200 ml bulionu, jasnego,

szczypta suszonych ziół: majeranku, tymianku i oregano,

sól, pieprz.
 

Czosnek i cebule obrać i drobno posiekać. Rozmaryn poszatkować. Mięso z kiełbasek jak najdrobniej posiekać. Na dno rondla wlać 1 łyżkę oliwy. Dodać mięso, cebule, czosnek i rozmaryn. Osolić, doprawić pieprzem i przesmażać na bardzo małym ogniu 25 min. Mieszaninę wyłożyć na marmurowy blat i bardzo starannie posiekać, tak, by uzyskać jednolita masę. Mąkę przesiać. Wbić do niej jaja po czym dodać przygotowana siekaninę. Wyrabiać na ciasto o konsystencji ciasta makaronowego. Po wyrobieniu odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w spore plastry. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej cebule, dodać czosnek i podsmażać 1 min. Dodać grzyby i dusić na średnim ogniu 30 min. Zalać bulionem, dodać sól, pieprz oraz szczyptę ziół. Sos dusić na średnim ogniu jeszcze 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy na cienki placek,  z którego wykrawać wstążki o szerokości 5 mm. Odstawić je na kilka minut by przeschły, po czym gotować "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem liguryjskim.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin