RYDZE PO KATALOŃSKU.doc

(22 KB) Pobierz

RYDZE PO KATALOŃSKU 

16 jednakowych rydzów średniej wielkości,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki oleju,

1 łyżka masła,

1 pęczek zielonej pietruszki, sól.

Rydze oczyścić i dokładnie umyć, zmieniając kilka razy wodę. Osączyć na sicie układając blaszkami do dołu. Zielona pietruszkę umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać. Blachę nasmarować masłem. Ułożyć rydze blaszkami do góry. Posypać zielona pietruszka i posiekanym czosnkiem. Pokropić olejem. Nie solić. Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Uważać by się zbytnio nie wysuszyły, bo będą niesmaczne. Gorące rydze posolić po upieczeniu i od razu podawać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin