Sałatka z kurkami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 30 dag rukoli

- 1/2 endywii

- 1 radicchio

- 20 dag kurek

- 1 czerwona papryka

- 1 awokado

- 1/2 cebuli

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki masła

- sok z 1 cytryny

- 100 ml białego wina

- 1 pęczek koperku

- ocet balsamiczny

- 10 dag parmezanu

- sól

sos:

 

150 ml oliwy

- 10 dag rukoli

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka musztardy

- 3 łyżki listków bazylii

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka posiekanej natki

- sól

- pieprz

 

Wykonanie:

 

Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Sałaty umyj, podziel na kawałki i wymieszaj. Kurki oczyść, sparz i uduś na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem, winem i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, opłucz, pokrój, skrop oliwą, upiecz na grillu, posól, przypraw sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z częścią sosu z rukoli, obłóż kurkami, awokado, papryką, wokół polej pozostałym sosem z rukoli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin