Produkty:
- 30 dag rukoli
- 1/2 endywii
- 1 radicchio
- 20 dag kurek
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 100 ml białego wina
- 1 pęczek koperku
- ocet balsamiczny
- 10 dag parmezanu
- sól
sos:
150 ml oliwy
- 10 dag rukoli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki listków bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki
- pieprz
Wykonanie:
Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Sałaty umyj, podziel na kawałki i wymieszaj. Kurki oczyść, sparz i uduś na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem, winem i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, opłucz, pokrój, skrop oliwą, upiecz na grillu, posól, przypraw sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z częścią sosu z rukoli, obłóż kurkami, awokado, papryką, wokół polej pozostałym sosem z rukoli.
tatanka.com