Wieloziarnisty chleb
Składniki:- 1 2/3 filiżanki mąki pszennej uniwersalnej- 2 filiżanki mąki razowej- 2/3 filiżanki płatków owsianych błyskawicznych- 1/4 filiżanki otrąb pszennych- 1/4 filiżanki cukru- 2 łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki soli- 2 filiżanki maślanki 1%- 1 łyżka stołowa maślanki 1%- 2 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, oprócz 2 łyżek stołowych (30 ml) płatków owsianych.2. Dodaj 2 filiżanki (500 ml) maślanki. Wymieszaj delikatnie za pomocą widelca, aż będą nawilżone. Uformuj kulę. Połóż na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą łopatki delikatnie obracaj ciasto obtaczając je z każdej strony mąką, aby się nie kleiło.3. Przenieś je na papier do pieczenia posmarowany środkiem do pieczenia. Uformuj maślanką i posyp płatkami owsianymi.4. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni lub aż będzie miał złocistobrązowy kolor.5. Wyjmij z piekarnika i połóż na kratce, aby ostygł. Przykryj chleb lekko zwilżoną ściereczką i ochładzaj przez 10-15 minut przed zjedzeniem.Przepis na 16 porcji.
maitri2