Zrazy zawijane z sarnyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.800 g sarniny na pieczen,150 g sloniny,150 ml bulionu miesnego,150 ml czerwonego wytrawnego wina,1 lyzka maki,sol, pieprz.Farsz:150 g combra sarniego,80 g swiezych prawdziwkow,1 cebula,1 lyzka masla,1 lyzka tartej bulki.1. Pieczen oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4podluzne kawalki. Kazdy z nich rozbic mocno tluczkiem, osolic, doprawic pieprzem. Slonine pokroic w cienkie plasterki.2. Comber umyc, pokroic na kawalki, przepuscic przez maszynke. Grzyby oczyscic,umyc i bardzo drobno posiekac. Cebule obrac, drobno posiekac i zrumienic namasle. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc, dodac tarta bulke i starannie wymieszac.3. Przygotowane zrazy smarowac farszem, zwinac ciasno, oblozyc plasterkami sloniny i zwiazac mocno bawelniana nicia.4. Ulozyc w rynience i dusic na wolnym ogniu 30 min., obracajac zrazy w miareich rumienienia.5. Zrumienione, obsypac maka, podlac winem i bulionem, po czym dusic pod przykryciem na malym ogniu, do miekkosci (ok. 1,5 godz.).6. Podawac z kasza perlowa we wlasnym sosie.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 48.
tatanka.com