Flaki.pdf
(
37 KB
)
Pobierz
70612910 UNPDF
Flaki
0,7 kg flaków
15 - 20 dag tłustej wołowiny z kością
15 dag włoszczyzny liść laurowy
4 - 5 ziaren angielskiego ziela
pieprz
majeranek
papryka
imbir
sól
zielona pietruszka
3 dag tartej bułki
1 jajo
2 dag masła
2 dag mąki
Sposób wykonania :
Flaki oczyścić, umyć, sparzyć gorącą wodą.
Następnie jeszcze raz dobrze wymyć, wypłukać.
Włożyć do rondla, dodać wołowinę, ziele angielskie, listek laurowy i zalać wodą, gotować
4 - 5 godzin na słabym ogniu.
Flaki i mięso wyjąć.
Flaki pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do rosołu, dodać poszatkowaną włoszczyznę,
gotować jeszcze pół godziny.
Ugotowane mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę, dodać tartą bułkę,
pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę.
Dobrze wyrobić.
Z masy tej zrobić gałki wielkości włoskiego orzecha i wrzucić do gotujących się flaków,
po czym wybrać.
Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić rosołem i dodać do flaków.
Dodać gałki z mięsa, doprawić majerankiem, imbirem, papryką.
Wyłożyć na okrągłą salaterką.
Podawać z chlebem.
Plik z chomika:
tatanka.com
Inne pliki z tego folderu:
Czernina, czyli tradycyjna polska zupa (720p).mp4
(32692 KB)
Wegierska zupa gulaszowa.jpg
(1243 KB)
Rączka gotuje - zupa z gęsi z kasza pęczak i pieczeń z jelenia.avi
(250493 KB)
Veloute z kurczaka.rar
(45 KB)
Flaki po madrycku.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
1 Z WARZYW
BARSZCZE
BULIONY i ROSOŁY
CHIŃSKIE
CHŁODNIKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin