Kuskus "k dra" z rodzynkami i grochemPorcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.500 g kuskusu (przepis w rozdziale "ogolne"),1 kurcze lub 750 g cieleciny, pokrojonej w niewielkie kawalki,750 g obranej i pokrojonej w cwiartki cebuli,150 g grochu wlaskiego wymoczonego przez 12 godz. w wodzie,250 g rodzynkow,125 g masla,1 lyzeczka mielonego pieprzu,szczypta szafranu,sol.1. Do pojemnego rondla wlac 5 l wody, dodac 2 cebule, namoczony i odcisnietygroch oraz kurcze lub mieso. Osolic, doprawic pieprzem i szafranem, dodac75 g masla. Zagotowac, po czym gotowac na srednim ogniu.2. Po godzinie usunac z rondla mieso i odlozyc je w cieple miejsce. Bulion doprawic, dodac reszte cebuli i rodzynki, gotowac dalej ok. 30 min.3. Kuskus ugotowac na parze, nastepnie przesypac na polmisek, dodac maslo, wymieszac, zalac niewielka iloscia bulionu. Odstawic na chwile, az wchloniebulion, po czym w duzym okraglym naczyniu uformowac z niego kopiec. Nawierzchu kopca ulozyc kawalki miesa. Oblozyc je ugotowanymi grochem i cebula. Podawac od razu. Osobno podac bulion.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 44.
tatanka.com