Tiramisu prosto z Włoch
Składniki
- 200- 300g serka mascarpone (może też być zwykłytwaróg, trzykrotnie mielony)- 3 jajka- 20- 30 podłużnych biszkoptów - 3 łyżki cukru- 2 filiżanki mocnej kawy- 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)-szczypta soli-gorzkie kakao
1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo- serowej.3. Wymieszać alkochol z kawą, dodać 2 łyżki wody4. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko5. W pucharkach do deserów kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin zdjęcie: dzowaBardziej pracowici mogą oczywiście sami upiec biszkopt, pokroić go poziomo w trzy plastry, nasączyć i każdy krążek oraz wierzch posmarować serkiem tak
tatanka.com