Krokiety ziemniaczano-grzybowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 1 kg ziemniaków, 40 dag pieczarek, 1-2 cebule, • 2 jaja, 3 łyżki mąki, kilka łyżek bułki tartej, • sól, pieprz, olej do smażenia     

 

Etapy przygotowania

 

1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyc, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem wlać łyżkę oleju i usmażyć.

2. Osobno usmażyc posiekaną cebulę. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, po czym wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja i , mieszając, wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej.

3. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 5 minut. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.

4. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

5. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin