Składniki
• 1 kg ziemniaków, 40 dag pieczarek, 1-2 cebule, • 2 jaja, 3 łyżki mąki, kilka łyżek bułki tartej, • sól, pieprz, olej do smażenia
Etapy przygotowania
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyc, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem wlać łyżkę oleju i usmażyć.
2. Osobno usmażyc posiekaną cebulę. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, po czym wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja i , mieszając, wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej.
3. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 5 minut. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
4. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
5. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym.
tatanka.com