Zapomniane lekarstwo
Większość z nas kojarzy go pod postacią siemienia lnianego, które nie jest niczym innym jak nasieniem lnu. Jego lecznicze właściwości znano już w starożytności. Dziś, dzięki modzie na zdrową żywność odkrywamy go na nowo. Jakie właściwości ma len?
Pierwotnie len znany był lepiej jako materiał, z którego wykonywano płótna (lniane materiały znaleziono m. in. w grobowcach babilońskich, ich wiek datowany jest na ponad 3 tys. lat). Dopiero współczesna nauka na nowo odkryła dla nas len.
Len pełen witamin
Niepozorne, lniane ziarenka pełne są skarbów, z których naprawdę warto skorzystać. Największym spośród nich są kwasy omega – zarówno 3, 6 jak i 9 oraz wielu innych, które w sumie tworzą niezwykle cenny dla naszego organizmu zespół niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Poza tym siemię lniane zawiera też znaczącą ilość witaminy E, a także barwniki organiczne, błonnik, a także, co bardzo ważne – substancje śluzowe, które skrywają się w otoczce jego nasienia. Śluz ten doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego.
Ciekawostką jest, że len pełen jest fitoestrogenów, które nasz organizm przetwarza na eterodiol i enterolakton, które działają na nasz organizm tak samo jak żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Dlatego właśnie spożywanie siemienia lnianego wskazane jest kobietom w trakcie menopauzy, ponieważ przywróci on równowagę hormonalną w ich organizmie.
Olej lniany zamiast oliwy
Został wyparty przez dużo skuteczniej reklamowaną oliwę z oliwek. O oliwie tej słyszał chyba każdy z nas i większość zna jej zdrowotne właściwości. Tymczasem olej lniany na wiele lat odszedł w kompletne zapomnienie, aż w końcu ktoś przypomniał sobie o jego leczniczych właściwościach i postawił na czołowym miejscu wśród półek ze zdrową żywnością.
joachim2