Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 50
· 2,5szkl mąki
· serek homogenizowany waniliowy (małe opakowanie, 120-130 g)
· 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
· torebka cukru waniliowego
· kostka margaryny
· dowolny dżem, marmolada, nutella do nadziania
Z mąki, serka, margaryny, proszku i cukru waniliowego zagniatam ciasto (uwaga: będzie bardzo miękkie i takie ma być). Rozwałkowuję i wycinam trójkąty (tnę na kwadraty, a potem na pół z ukosa). Szerszy brzeg trójkąta smarują nadzieniem i zwijam (od szerszej strony do węższej - widać na zdjęciu). Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. aż rogaliki będą rumiane. Prawda, że szybko? A jak smacznie :)
ciekawski_stan