Mueller Pawlak Carolin - Naturalna kuchnia wegetariańska 2.pdf

(290 KB) Pobierz
Office to PDF - soft Xpansion
Od wydawcy
Z wielką satysfakcją i radością oddajemy do rąk naszych Czytelników drugą część, bardzo już popularnej książki, którą
jest "Naturalna kuchnia wegetariańska".
Pierwsza jej część wydana w roku 1992 od samego początku zyskała sobie przychylność wszystkich tych, którym
sprawy zdrowego odżywiania nie były obojętne.
Zainteresowanie wśród naszego społeczeństwa sprawami zdrowia stale wzrasta . Jest to bardzo pocieszające,
zważywszy fakt, iż należymy do krajów odznaczających się bardzo wysokim wskaźnikiem umieralności, z powodu chorób
układu krążenia i chorób nowotworowych. Każde dążenie do uczynienia zmiany w stylu życia jest bardzo istotne i może
zaowocować lepszym samopoczuciem, a co za tym idzie lepszą sprawnością fizyczną i umysłową.
Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to łatwe szczególnie w przypadku braku doświadczenia w przygotowywaniu
zdrowych, wartościowych potraw. Książka którą oddajemy Państwu do rąk stanowić będzie niewątpliwą pomoc w poko-
naniu takich problemów.
Pragnieniem naszym jest życzyć Państwu zdrowia oraz poznania wielu ciekawych tajemnic wegetariańskiej kuchni.
Fundacja ŹRÓDŁA ŻYCIA
Spis treści:
OD WYDAWCY ................................................................................. 1
OD AUTORKI ..................................................................................... 2
ZASADY ODŻYWIANIA I ZDROWIA ............................................ 2
ŚNIADANIA .................................................................................... 4
PASTY NA CHLEB ......................................................................... 6
ZUPY ................................................................................................ 9
DANIA GŁÓWNE ........................................................................... 10
KOTLETY......................................................................................... 19
SAŁATKI ......................................................................................... 22
SOSY................................................................................................. 25
DESERY............................................................................................ 26
RÓŻNE RODZAJE MLEKA I KOKTAJLE ................................... 30
PRZEPISY DODATKOWE ............................................................. 31
POTRAWY Z UŻYCIEM NABIAŁU I JAJ.................................... 33
PLANOWANIE MENU....................................................................... 37
157763349.001.png
Od autorki
Pomówmy o tym ile kosztuje prowadzenie kuchni wegetariańskiej? Większość ludzi mówi mi, że jest to zbyt drogie.
Powodem tego typu myślenia może być fakt, iż produkty typu soczewica, fasolka kidney czy soja kosztują więcej niż zwykła biała
fasola. Ale pamiętajmy, że każdy produkt tego typu zwiększa swoją objętość po namoczeniu, czy gotowaniu. Z jednego kilograma soi
można otrzymać 8-10 litrów mleka sojowego, albo zrobić wystarczająco dużo kotletów dla 8-12 osób. Sytuacja wygląda tak samo jeśli
chodzi o soczewicę czy innego rodzaju produkty strączkowe. Porównajmy tę wydajność z tym co można zrobić z jednego kilograma
mięsa lub sera!
Koszty te stają się jeszcze niższe, gdy mamy możliwość uprawiać te rośliny. Tak, w Polsce można uprawiać fasolkę kidney, soję i
wiele innych nowych produktów obok tych owoców i warzyw, które każdy z nas regularnie uprawia.
Dobrym sposobem zaoszczędzenia pieniędzy jest przyrządzanie tylko takiej ilości jaka jest nam potrzebna, jak również
wykorzystywanie tego co zbywa. Zauważyłam, że bardzo często przyrządzamy tak dużo pożywienia, że wystarczyłoby to na dwa razy
więcej gości. Jest to marnotrastwo produktów i cennego czasu oraz przyczyna stresu wielu gospodyń. Zaplanujmy nasze menu i
przestrzegajmy go. Surówka, danie główne, warzywa, ziemniaki, ryż lub makaron w zupełności wystarczą. Jeśli coś z tego zostanie,
wykorzystujmy to. Warzywa, makaron, ziemniaki mogą być wykorzystane do zupy lub do surówek. Można z nich szybko przyrządzić
smaczny posiłek. Każdy dobry kucharz uczy się pilności i oszczędności. Być jaroszem nie znaczy spożywać produkty wyłącznie ze
sklepu ze zdrową żywnością. Znaczy to raczej spożywanie różnorodności produktów szczególnie zbożowych, orzechów, owoców i
warzyw dostępnych w każdym sklepie, bazarze czy z własnego ogródka. Znaczy to również unikanie konsumpcji niezdrowych dla nas
produktów typu cukierki, czekolada, ciasteczka, chipsy (które są na dodatek drogie) oraz produktów dostarczających organizmowi tzw.
pustych kalorii, takich jak biały ryż, biały chleb i inne produkty rafinowane. Im bardziej naturalne są to produkty tym lepiej. Stosując
powyższe rady zauważymy, iż posiadać będziemy więcej pieniędzy, które będziemy mogli przeznaczyć na zakup kiwi, pomarańczy,
bananów i orzechów.
Większość ludzi zgodzi się z tym, że dieta wegetariańska jest zdrowsza. Spoglądając na dowody wykazujące bezpośrednią zależność
spożywania mięsa i występowania różnego rodzaju chorób można powiedzieć, że patrząc przyszłościowo, koszt spowodowany
leczeniem będzie znacznie mniejszy. Ponadto, pomyślmy o zaoszczędzonym czasie, który musielibyśmy spędzić w poczekalni, w
przychodni, w gabinecie lekarskim, czy w kolejce w aptece.
Możemy zatem powiedzieć, że dieta jarska jest dzisiaj nie tylko tańsza ale powoduje także oszczędność czasu i pieniędzy oraz przede
wszystkim chroni nasze zdrowie.
Jeśli myślisz, że zabiera ona zbyt dużo czasu, proszę przestudiuj część dotyczącą planowania menu.
ZASADY ODŻYWIANIA
I ZDROWIA
Wiele można by mówić na temat co robić, a czego nie robić aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Co to znaczy
być zdrowym? Czy znaczy to po prostu nie chorować? Zdecydowanie jest to coś więcej. Bóg nas stworzył, nie po to aby ciągle
narzekać, aby chorować, aby być ponurym i zrzędzić. Raczej po to aby być szczęśliwym, gotowym pokonać negatywne odczucia, aby
pokonywać problemy w pokoju ducha. On przyrzekł nam, że z Nim wszystko jest możliwe. A w sytuacjach negatywnych, smutnych
mamy pamiętać, że przechodzimy przez tego typu doświadczenia dla naszego dobra (Filip. 4,13; Rzym. 8,28).
W Ameryce przeprowadzono badania, w których siedmiu tysiącom osób zadawano proste pytania dotyczące praktykowanych przez
nich zwyczajów w ich życiu. Następnie obserwowano stopień śmiertelności u tych osób i łączono go z praktykowanymi przez nich
zwyczajami. Jedno z pytań brzmiało: "Czy jesteś szczęśliwy?". To pytanie brzmi bardzo banalnie prawda? Sądzę, że będziemy
zdziwieni faktem, że śmiertelność osób nieszczęśliwych w przeciągu 9 lat była wyższa o 57% w stosunku do szczęśliwych.
Twoje spojrzenie na życie ma duży wpływ na Twoje zdrowie fizyczne. Dlatego jest rzeczą ważną aby być szczęśliwym. Ale jak
można stać się szczęśliwym? Pismo Święte mówi: "Błogosławiony lud, którego Bogiem jest Pan" (Psalm 144,15); "Szczęśliwy jest ten,
kto się lituje nad ubogimi" (Przyp. Sal. 14,21). "Kto ufa Panu jest szczęśliwy" (Przyp. Sal. 16,20). Są to wszystko recepty na szczęście.
Poświęć kilka minut każdego dnia na czytanie Pisma Świętego i znajdź te wspaniałe słowa obietnicy dla swojego własnego komfortu.
Z jakiego powodu powinniśmy być szczęśliwymi? Jeśli nie masz niczego teraz, co dałoby Ci szczęście, pomyśl o Jezusie, który
umarł za nas, aby każdy z nas mógł mieć życie wieczne. Masz Boga, który otrze Twoje łzy i smutek, który da Ci dom, abyś mógł
mieszkać na wieki z Nim (Obj. 21,1-5).
Codzienne zaufanie Bogu niezależnie w jakiej znajdziemy się sytuacji, jest kluczem do zdrowia mentalnego. Naukowcy pokazali
nam, że ma to kolosalny wpływ na zdrowie fizyczne. Jeśli potrzebujesz więcej informacji na temat, jak radzić sohie ze stresem,
przeczytaj książkę "Umysł, charakter, osobowość napisaną przez Ellen White. Możesz też napisać do mnie na mój stały adres: Carolin
Pawlak ul. Kościuszki 19133; 88-320 Strzelno. Postaram się znaleźć dla Ciebie jakieś, interesujące materiały.
JEDZENIE MIEDZY POSIŁKAMI
Jednym z najdziwniejszych zwyczajów jakie ludzie praktykują, jest jedzenie między posiłkami. Jedzenie takie ma bardzo niszczący
wpływ na organizm. Wielu ludzi nawet przed pierwszym posiłkiem coś je. Następnie przychodzi śniadanie, potem jakaś przekąska,
później drugie śniadanie, następnie coś specjalnego, obiad i tak przez cały dzień. Zwyczaj ten przeszkadza procesowi trawienia. Każde
pożywienie spożyte przed strawieniem wcześniejszego posiłku zatrzymuje, a tym samym wydłuża cały proces trawienia. W ten sposób
żołądek nigdy nie odpoczywa. Nie trudno sobie wyobrazić jakie byłoby nasze samopoczucie, gdybyśmy pracowali przez dwadzieścia
godzin dziennie przez tydzień, rok?
Oto kilka przeprowadzonych eksperymentów, które ilustrują niebezpieczeństwo jedzenia między posiłkami.
"Aby sprawdzić czas potrzebny na wypróżnienie się żołądka po spożytym posiłku, dokonywano prześwietlenia tego organu. Żołądek
zwykle potrzebuje 2,5 - 4 godzin aby strawić posiłek. Przeprowadzono serie testów na osobach, którym podawano śniadanie składające
się ze śmietany, chleba, gotowanych owoców i jajek. Stwierdzono, że w czasie krótszym niż 4,5 godziny żołądki kontrolowanych osób
były puste.
Kilka dni później tym samym osobom podano takie samo śniadanie. Dwie godziny później jednej z tych osób podano małą porcję
lodów. Stwierdzono, że 6 godzin po śniadaniu pokarm ze śniadania ciągle zalegał w jej żołądku. Innej osobie podano kanapkę z masłem
orzechowym, również dwie godziny po śniadaniu. Dziewięć godzin później pozostałości pokarmu ze śniadania znajdowały się w jej
żołądku. Trzeciej osobie podawano pół kawałka chleba z masłem co półtorej godziny po śniadaniu, bez żadnego obiadu. Odkryto, że
ponad połowa z tego co człowiek ten zjadł na śniadanie znajdowała się w jego żołądku 9 godzin później. Czwartej badanej osobie
podano jak pozostałym śniadanie o godzinie 8.00. Dwa razy przed i dwa razy po południu, tej osobie podano kawałek batona czekola-
dowego. O godzinie 21.30, a więc 13,5 godziny po śniadaniu ponad połowa pokarmu ze śniadania zalegała w jej żołądku.
Odkryto, że nawet spożywanie maleńkich orzeszków ziemnych opóźnia proces trawienny aż do 11 godzin po śniadaniu, w którym to
czasie ciągle duże porcje pokarmu zalegają w żołądku. Tego typu praktyki nie współdziałają z naszym organizmem, niszczą normalną
pracę i osłabiają nasz umysł, ciało i mają negatywny wpływ na nasze emocje. Wiele różnego rodzaju związków chemicznych mających
działanie toksyczne tworzy się przez spożywanie między posiłkami. Są to między innymi: aldehyd, alkohol, ester itp. Powodują one
zatrucie mózgu, wątroby, nerek i innych delikatnych organów." (Natures Banquet s. 111).
Mam nadzieję, że tych kilka informacji zwróciło dostateczną uwagę na niebezpieczeństwo jedzenia między posiłkami. Bardzo często
nie odczuwamy negatywnego wpływu tej praktyki od razu. Ale gdy to nastąpi może być za późno, aby uchronić się przed groźnymi
konsekwencjami takiej diety. Właściwym rozwiązaniem byłoby zatem jedzenie dwa lub trzy razy dziennie i picie wody między
posiłkami.
WODA
Picie wody jest również jedną z podstawowych zasad zdrowia.
Wszyscy słyszeliśmy o ważności picia wody. Każdy ruch naszego ciała wymaga wody. Nasze tkanki w dużym stopniu zbudowane są z
wody. Woda potrzebna jest do zabierania produktów ubocznych przemiany małerii oraz
do oczyszczania organizmu ze wszelkich trucizn. Jest ona jednym z najważniejszych czynników mających wpływ , x 1 na cyrkulację
krwi. Ze względu na normalne życiowe procesy zachodzące w naszym ciele, tracimy dużo wody w ciągu dnia.
Ta strata musi być wyrównana. Pewien procent wody dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem. Nie jest to jednak ilość
wystarczająca. Dlatego organizm wymaga dostarczenia 6-8 szklanek wody dziennie dodatkowo. Gdy mówimy o tym podczas
prowadzonych przez nas programów zdrowotnych, ludzie nie bardzo chcą decydować się na wypijanie tej ilości płynu. Ale wielu z nas
piło tyle już do tej pory. Herbata do śniadania, sok lub kompot do obiadu itd. Jednakże picie w czasie posiłku nie jest najlepszą praktyką,
ponieważ nasze soki żołądkowe zostają w ten sposób rozcieńczone. W ten sposób zwalniamy proces trawienia.
Zaleca się więc picie między posiłkami a nie w trakcie posiłku. Oprócz zmiany czasu picia, musimy również zastanowić się
nad tym co pijemy. Woda jest najlepszym napojem. Zdecydowanie unikaj: picia prawdziwej herbaty lub kawy (nawet bezkofeinowa
kawa ma negatywny wpływ, dlatego zastąp ją Inką), napojów ze sztucznymi aromatami oraz napojów z dodatkiem cukru
sprzedawanych jako naturalne soki (sprawdzaj składniki - 100% czasami nie znaczy 100%, a w zamian dodaje się cukier). Można
również polecić niesłodzone herbaty ziołowe.
KILKA PROSTYCH ZASAD DO ZASTOSOWANIA:
1. Spożywaj dużo świeżych owoców i warzyw. Im krócej gotujemy te produkty, tym więcej witamin i minerałów one zawierają.
2. Używaj wiele produktów, ale nie w jednym posiłku. Najlepiej jest serwować 2-4 różnych dań w jednym posiłku. Nie więcej.
3. Unikaj spożywania coca-coli, pepsi i innych nienaturalnych, słodzonych napojów, podobnie jak chipsów, cukierków, ciasteczek i
innych produktów rafinowanych, zawierających dużo kalorii a nie posiadających żadnych wartości odżywczych. One sprawiają, że
przybierasz na wadze, czujesz się niezdrowo i nie masz ochoty na pokarmy wartościowe. Jest to ważny problem zwłaszcza jeśli chodzi
o dzieci. Chętnie jadłyby one cukierki i chipsy ale nie mają ochoty na warzywa i inne produkty. Jeśli chcesz dać dziecku coś
specjalnego, daj mu orzechy, owoce, marchew i inne zdrowe produkty.
4. Używaj więcej produktów razowych, takich jak brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, razowy chleb i owies.
5. Zmniejsz spożywaną ilość cukru, przypraw (takich jak ocet, pieprz, musztarda, goździk korzenny i gałka muszkatowa), tłuszczu (nie
używaj smalcu nawet w małych ilościach), proszku do pieczenia i sody.
6. Jedz codziennie w tym samym czasie i zachowuj przerwę między posiłkami 5-6 godzin.
7. Nie jedz między posiłkami, nawet orzeszków ziemnych. Podawaj deser zaraz po posiłku, a nie godzinę później. 8. Spożywaj obfite
śniadanie i lekką kolację. Jeśli jesz kolację, zrób to przynajmniej na 3 godziny przed snem.
9. Jedz tylko tyle, abyś był usatysfakcjonowany. Za dużo pokarmu sprawi, że Twój umysł będzie ociężały, podatny na depresję,
spowoduje, że będziesz się czuł nerwowy, zmęczony. Jest to również przyczyną chorób, otyłości i wcześniejszej śmierci.
10. Jedz powoli i żuj dobrze. Czas na posiłek powinien być okresem przyjemności, bez pośpiechu.
11. Pij 6-8 szklanek wody dziennie ale unikaj picia w czasie jedzenia.
12. Unikaj picia prawdziwej herbaty i kawy, palenia tytoniu i picia alkoholu. Próbuj radzić sobie ze stresem, zmęczeniem i chorobą w
sposób naturalny bez użycia środków chemicznych.
13. Unikaj wszelkiego rodzaju diet, reklamowanych jako diety dla szybkiego zrzucenia wagi. Zwykle programy takie są drogie i
nieefektywne na długi dystans. Otyłość spowodowana jest w większości przypadków przez złe nawyki. Tak więc jedynym efektywnym
sposobem pozbycia się otyłości jest skorygowanie tych przyzwyczajeń. W przeciwnym razie, tak szybko jak skończymy praktykowanie
tego programu (diety) otyłość pojawi się na nowo.
14. Ze względu na związek między zdrowiem mentalnym a fizycznym, unikaj wszelkich nienaturalnych czynników podniecających,
takich jak muzyka rockowa, książki miłosne lub kryminały. Poprzez wywoływanie nienaturalnych uczuć i pragnienień w naszych
umysłach wpływają na pracę mózgu w sposób którego sobie nie uświadamiamy. Wiele morderstw i samobójstw popełniono w efekcie
słuchania utworów rockowych lub naśladowania "gwiazd", które zachęcały do tego typu zachowań. Wiele żon odkryło, że ich mężowie
przestali je kochać pod wpływem porównania z atrakcyjną kobietą, lansowaną w różnych romansach? W ten sposób traci się kontakt z
rzeczywistością, otwiera się drogę do niezadowolenia i innego rodzaju napięć mentalnych.
15. Dokładnie badaj oglądane filmy i programy telewizyjne. Niektóre filmy budują, są pomocne, jednak większość filmów posiada
szkodliwy wpływ i powoduje poważne problemy rodzinne oraz zachwianie relacji z innymi ludźmi. Zamiast oglądania filmów weź
kochaną przez siebie osobę na spacer, przeczytaj budującą książkę, która spowoduje, że staniesz się lepszą osobą (Pismo Święte może
być dobrym początkiem, autor jest źródłem wszelkiej mądrości i miłości). Albo zadzwoń i porozmawiaj z przyjacielem.
Znacznie więcej można byłoby powiedzieć np. na temat gimnastyki, korzystania ze świeżego powietrza i innych ważnych zagadnień
zdrowia. Ze względu na to, że jest to książka kucharska, najwięcej informacji dotyczy kwestii żywienia. Niezależnie jednak od tego jak
dobrą praktykujemy dietę, nie będziemy cieszyć się optymalnym zdrowiem bez właściwej gimnastyki, dbania o odpowiednio długi czas
snu, korzystania ze świeżego powietrza i stosowania wszystkich pozostałych zasad omówionych w pierwszej części książki "Naturalna
kuchnia wegetariańska" (str. 141-157).
Możesz czuć się lepiej, ale pamiętaj Twoim celem powinno być: "Stać się tym, kim mogę być". W przeciwnym razie będziesz
oszukiwał samego siebie. Życzę Ci powodzenia na Twojej drodze do dobrego zdrowia.
ŚNIADANIA
Zdrowy tryb życia, to nie tylko wyeliminowanie z diety szkodliwych artykułów, to również praktykowanie pewnych prostych zasad
zdrowia.
Jedna z takich zasad to jedzenie regularnie solidnego śniadania. Zasadę tę można uważać jako podstawową ponieważ rezultaty
nieprzestrzegania jej, mogą prowadzić do skomplikowanych problemów. Ważność tej zasady podkreślona została już w XIX wieku
przez pionierkę zasad odżywiania Ellen White. W roku 1884 napisała ona: "Niech twoje śniadanie będzie przypominało najobfitszy
posiłek dnia" (Counsels on Diets and Foods s. 173).
Współcześni naukowcy zajmujący się odżywianiem, całkowicie popierają ten pogląd. Nie tylko ma to wielkie znaczenie dla
dorosłych. Wpływa to również na dzieci w zadziwiający sposób. "Dziesięcioletnie badania przeprowadzone na uczelni Iowa Medical
College wykazały, że dzieci w wieku szkolnym nie wykazuj ą zainteresowania, nie uważaj ą w klasie w późnych godzinach rannych,
jeśli nie spożywały śniadania. Natomiast ich praca znacznie się poprawia gdy jedzą śniadanie. W dodatku dziecko, które pozbawione
było rannego posiłku ma większe prawdopodobieństwo podatności na infekcje, zmęczenie w stosunku do dziecka, które zjadło
śniadanie." (Dane Brody's "Nutrition Book s. 369).
Zdolność naszego organizmu do metabolizacji pokarmu jest największa w godzinach rannych. Dlatego ten sam posiłek zjedzony na
kolację może być zjedzony na śniadanie z lepszym skutkiem, jeśli chodzi o dostarczenie wartości odżywczych i mniejszą porcję
odłożonej tkanki tłuszczowej. Ma to swoje wielkie znaczenie w przypadku pragnienia pozbycia się nadwagi.
Powiemy, że czujemy się ociężali po zjedzeniu dużego śniadania. Jeśli takie odczucie występuje, to może być ono spowodowane
dwoma czynnikami.
Po pierwsze duże śniadanie nie znaczy spożywanie dużej ilości tłustych produktów, produktów kalorycznych. Ilość tłuszczu, rodzaj
pożywienia musi być przez nas kontrolowana, mimo, że jest to posiłek, podczas którego można zjeść dużo. Mój mąż zjada dużą miskę
granoli z owocami na śniadanie każdego dnia. On nigdy nie czuje się ociężały po śniadaniu.
Po drugie. Jeśli zjadamy obfitą kolację, nasze organy trawienne są przepracowane, zmęczone. Oto dlaczego czujemy się zmęczeni.
Definitywnie wtedy nie czujemy głodu. Łatwo zatem stwierdzić, że mówiąc o śniadaniu trzeba również powiedzieć parę słów o kolacji.
Kolacja, nie może być obfitym, ciężkim posiłkiem. "Kolacja spożywana we wczesnych godzinach, zatrzymuje trawienie
wcześniejszego posiłku. Spożywana późno nie może być strawiona przed pójściem do łóżka. W ten sposób żołądek nie otrzymuje
prawidłowego odpoczynku. Sen jest niespokojny, podrażnia się mózg i nerwy, odchodzi apetyt na śniadanie, cały organizm nie jest
wypoczęty i nie jest gotowy do codziennych czynności." (Counsels on Diet and Foods, s. 176).
Jedzenie dużej kolacji znaczy dostarczanie dużej ilości kalorii. Co Twój organizm może z nimi zrobić? Ze względu na to, że
generalnie jesteśmy mniej aktywni wieczorem, a zdolność przemiany metabolicznej organizmu nie jest najwyższa, te kalorie zostają
zamienione na tkankę tłuszczową. Praca ta dokonuje się wtedy, gdy Twoje organy powinny odpoczywać.
Rezultatem praktykowania takiego stylu odżywiania w przeciągu długiego okresu czasu jest osłabienie organów trawiennych oraz
powstawanie problemu nadwagi. Wiemy ponadto, że otyłość jest groźną chorobą, która jest przyczyną innych chorób takich jak np.:
cukrzyca, choroby serca, problemy emocjonalne i inne. Można temu zapobiec m.in. przez rezygnację z dużych kolacji i jedzenie dużych
śniadań.
Kontrola wagi przez spożycie małych kolacji jest szczególnie istotna dla osób, które mają siedzący tryb życia. Jednakże
praktykowanie tej reguły przyniesie korzyści wszystkim w postaci: lepszego oddechu, lepszego snu, lepszego zdrowia.
Małe kolacje mogą polegać na spożywaniu zup, surówek, świeżych owoców i innych lekko strawnych artykułów spożywczych. Na
początek to może wydawać się dość trudne do zrealizowania. Przez pierwszy tydzień lub dwa, będziesz pragnął zjeść coś więcej ale im
dłużej będziesz tę zasadę praktykował, tym lepiej będziesz się czuł i tym mniej będziesz chciał jeść na kolację.
MUESLI
Zrób tego dużą ilość i przechowuj w zamkniętym pojemniku. W ten sposób zaoszczędzisz czas i będziesz miał pod ręką prosty,
odżywczy, szybki do przyrządzenia posiłek. Podawaj z pokrojonymi świeżymi owocami i mlekiem sojowym lub błyskawicznym
157763349.002.png
mlekiem z orzechów (patrz przepis str. 30).
1 opakowanie (250 g) płatków kukurydzianych 1 kg płatków owsianych
1 1/2 szklanki rodzynek, daktyli lub śliwek suszonych
1 1/2 szklanki orzechów
Dobrze wymieszać i przechowywać w zamkniętym pojemniku.
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków z żyta
1/2 szklanki mąki razowej (patrz przepis str. 32) 2 1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i ubić. Odstawić aż wafelnica się nagrzeje. Ubić jeszcze raz i wkładać wymaganą ilość do
wafelnicy. Grzać przez 8-10 minut. Powtórzyć czynność pamiętając, że przed każdym nałożeniem ciasta na wafle trzeba je ubić.
Podawać z masłem orzechowym, musem jabłkowym, truskawkami lub miodem .
GRANOLA
4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki płatków pszenicznych 2 szklanki płatków z żyta
2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki nasion sezamu
3/4 szklanki słonecznika
1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka zarodków pszennych 1 łyżeczka soli
Wymieszać wszystko w dużej misce, po czym wlać następującą miksturę:
3/4 szklanki oleju 1 szklanka wody
Wymieszać dobrze i piec w ciepłym piekarniku, mieszając co 7-10 minut. (Książka "Naturalna kuchnia wegetariańska" zawiera
więcej przepisów na granole).
1 pokrojona cebula
1 łyżka oleju
Podsmażyć razem do momentu aż cebula będzie miękka, następnie dodać:
3 łyżki mąki
Dobrze razem wymieszać podczas smażenia, aż mąka zbrązowieje. Potem dodać:
3 szklanki wody po gotowanej fasoli, wodę lub sok z pomidorów
2 szklanki ugotowanej białej fasoli (patrz tabela gotowania fasoli)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Gotować przez 7 minut, nieustannie mieszając aby nie przypalić. Odstawić z ognia i podawać z chlebem. Dobra potrawa na
śniadanie.
BIRCHER MUESLI
1 pokrojony banan
1 pokrojone jabłko
1/4 szklanki orzechów
1/4 szklanki rodzynek
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka sojowego lub błyskawicznego mleka z orzechów (patrz przepis str. 30)
Wszystko wymieszać razem i podawać na śniadanie. Potrawa zawiera dużo witamin i minerałów a ponadto jest niskokaloryczna.
Zaspokaja głód do obiadu. Mój mąż prosi o nią każdego dnia. Na przyrządzenie takiego śniadania potrzeba około 7 minut.
JAJECZNICA TOFU Z GRZYBAMI
1 duża pokrojona cebula
2 łyżki oleju
100 g pokrojonych grzybów
Podsmażyć do zmiękczenia, dodać:
250 g pokruszonego tofu
1 łyżeczkę karkumy
1 łyżeczkę soli (można użyć sól czosnkową)
Gotować przez 7-10 minut, często mieszając. Podawać z tostem.
TOST NA KOLACJA
2 szklanki świeżych, mrożonych lub zaprawionych truskawek
1/4 szklanki miodu
Zagotować i wylać na:
WAFLE SOJOWE
FASOLA PO BRETOŃSKU
Zgłoś jeśli naruszono regulamin