Makaronowa zapiekanka.doc

(30 KB) Pobierz
Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka

EDIPRESSE 


 

 


10 min, 8 porcji
1 porcja - ok. 300 kcal

Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti (może być inny grubszy)
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- gałązka bazylii
- oregano
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 pomidory
- kawałek bakłażana lub cukinii
- 15 dag wędzonego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy

Makaron ugotować al dente, osączyć,
cebulę i bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni,
pomidory umyć, można zdjąć skórkę, pokroić na kawałki,
koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano, pieprzem i solą,
do makaronu dodać podsmażone warzywa, pomidory i koncentrat pomidorowy, wymieszać,
żaroodporną formę natłuścić oliwą, przełożyć makaron,
posypać posiekaną bazylią i startym żółtym serem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, zapiekać ok. 20 minut.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin