Przepisy diety surowej.doc

(24328 KB) Pobierz
Przepisy diety surowej

PRZEPISY DIETY  SUROWEJ

 

 

Surowe spagetti z cukinii

inspiracja pochodzi z : rawstaurant.blogspot.com

·         2 cukinie

·         4-6 świeżych pomidorów

·         szklanka suszonych pomidorów

·         łyżka stołowa oliwy z oliwek

·         por

·         bazylia (świeża lub suszona i tylko troszkę)

·         oregano

 

do smaku

·         sól

·         pieprz

·         agave lub troszkę miodu lub 2-3 daktyle; można zamiast tego dodać czerwoną paprykę

 

Cukinię obrać ze skórki  i obieraczką lub na szatkownicy zestrugać wąskie wiórki. Odłożyć do miski.

Do blendera wrzucić świeże pomidory, pokrojony por, posypać solą i pieprzem. Dodać nieco bazylii, suszone pomidory z zalewą, oregano, syrop lub miód oraz oliwę. Wszystko  zmiksować.

Polać cukiniowe wiórki, wymieszać.

 

 

Surowe burgery

Przepis z książki Raw Family Signature Dishes” Victorii Boutenko

 

·        

·         kubki pestek słonecznika (moczone przez 2-4 godzin w wodzie)

·         3 marchewki

·         ½ cebuli

·         ¼ kubka rodzynek

·         2 łyżki stołowe agawe/miodu

·         ¼ szklanki oliwy z oliwek

·         sok z 1 cytryny

·         garść ziół świeżych lub suszonych: bazylia, koperek, rozmaryn, tymianek)

·         1 łyżka soli morskiej

·         1 papryczka jalapeno (można użyć zamiast tego czarnego pieprzu)

 

*zmiksować pestki słonecznika w robocie kuchennym na papkę po czym wrzucić masę do miski

*następnie wrzucić do robota kuchennego pozostałe składniki zmiksować również na papkę po czym wrzucić do miski z pestkami słonecznika i wszystko razem wymieszać aż uzyskamy jednolitą masę.

*z masy ulepić kulki w kształcie burgerków

*Masę można użyć na kanapki z chlebem (surowym czy też zrobionym z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie). Ja użyłam grzybka portobelo. Dodałam do tego szpinak, plasterek pomidorka, i plaster czerwonej cebulki oraz mała sałatkę ze szpinaku startych buraczków i kiełków z pestek słonecznika.

 

 

„Mizeria”

przepis z książki RAWvolution Matta Amsdena

·         2 świeże ogórki

·         garść koperku

·         plaster pokrojonej w kostkę czerwonej cebulki

 

 

dresing

·         1/4 kubka octu jabłkowego

·         1/4 oliwy z oliwek

·         1/4 świeżo wyciśniętego soku z cytryny

·         1 łyżeczka soli

·         2-3 ząbki czosnku

 

 

Sałatka z jarmużu

·         kilka liści jarmużu

·         czerwona papryka

·         orzechy nerkowca (zblendowane delikatnie w młynku do kawy)

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 łyżka soku z cytryny

·         szczypta soli

 

Liście jarmużu masować przez około 5 minut w soli, oliwce i soku z cytrynki, po czym ułożyć na talerzu i posypać orzechami nerkowca i dorzucić kilka paseczków czerwonej papryczki.

 

 

Sałatka z kiełków

·         szpinak (baby)

·         kilka rodzajów kiełków

·         pomidor

·         awokado

 

Dresing: oliwa z oliwek, sól morska i sok z cytryny

 

 

 

 

 

Avosalada

 

·         główka sałaty

·         pomidorek

·         3 truskawki

·         avocado

·         zielone jabłko

·         potarkowana marchewka

·         odrobina czerwonej słodkiej cebulki

 

dressing

·         avocado

·         1 duży ogórek albo nawet i dwa

·         ocet jabłkowy, sól  morska, pieprz, cytryna do smaku

 

Wszystko zmiksować w mikserze/blenderze i polać na sałatkę.

 

 

Sushi na surowo

przepis na masę migdałową

·         1 szklanka migdałów moczona w wodzie przez około 6-8 godzin

·         1 ząbek czosnku

·         około 2 centymetry imbiru

·         szczypta soli

·         sok z jednej cytryny

·         1/4 szklanki wody

 

Wszystko razem zmiksować w robocie kuchennym i gotowe.

Masę wyłożyć na plaster i dodać warzywa - marchewkę, ogórka, buraki, szpinak, awokado i kiełki słonecznika. Zawinąć i pokroić na mniejsze części. Gotowe.

 

 

Wiosenna sałatka ogórkowa

sałatka:

·         1 ogórek

·         1 plasterek cebulki

·         1 pomidorek

·         garść kiełków z pestek słonecznika

 

sos:

·         1cm obranego imbiru

·         2 łyżki stołowe syropu agave

·         3 łyżki stołowe sojowego sosu nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy)

·         sok z 1 cytryny

·         1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

·         2 łyżki stołowe curry

·         1 ząbek czosnku

·         2 łyżki octu jabłkowego

 

 

A la pasta

·         2 cukinie

·         1 marchewka

·         ½ awokadao

·         ½ pomidorka

·         kiełki z pestek słonecznika

 

sos

·         1cm obranego imbiru

·         2 łyżki stołowe syropu agave

·         3 łyżki stołowe sojowego sosu nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy)

·         sok z 1 cytryny

·         1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

·         2 łyżki stołowe curry

·         1 ząbek czosnku

·         2 łyżki octu jabłkowego

 

wszystko razem zblendować przez kilka minut i gotowe.

 

 

Surowe marynowane brokuły z „ryżem” i grzybkami

Przepis zaczerpnięty z: rawmazing.com

 

·         pęczek brokułów

·         1 marchewka

·         pasternaki zwyczajne

·         1 grzyb portobelo

 

na marynatę

·         1/4 szklanka oliwy z oliwek

·         2 łyżki sosy sojowego (nama shoyu)

·         1 łyżka agawe

 

1. poszatkować pasternak na drobne kawałeczki w robocie kuchennym, tak by wyglądał jak ryż

2. Pokroić marchewkę w długie paseczki i wrzucić do miski z pasternakiem.

 

 

3. Pokroić portobelo na plastry i wrzucić do miseczki z brokułami, po czym zalać wszystko marynatą i odstawić na 10-15 minut.

 

 

4. Po 10-15 minutach wrzucić brokuły i portobelo do „ryżu” z marchewką i wszystko razem wymieszać.

 

 

 

Rolki warzywne

składniki

·         kilka liści kapusty pastewnej lub innej zieleniny z dużymi liśćmi

·         posiekane/starkowane drobno warzywa, np: ogórek, cukinia, marchewka buraczek itp.

·         awokado

 

do sosu

·         1,5 kubka ziaren sezamu (moczonych w wodzie przez około 1,5 godziny)

·         1 cukinia

·         sól MORSKA

·         cytryna

·         troszkę pieprzu

·         2 ząbki czosnku (wszystko to zmiksować w robocie kuchennym, najpierw sezamowe ziarna osobo a potem wrzucić cukinię)

 

Tym sosem posmarować liście, wypełnić po brzegi warzywami albo owocami  i zwinąć w rolki.

 

 

Kalafiorowe puree

 

·        

·         2 kubki kalafiora

·         1/4 kubka orzechów (nerkowce są przepyszne do tego, ale możesz tak naprawdę użyć jakichkolwiek, pamiętaj użyj to co KOCHASZ jeść

·         2 łyżki oleju

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin