PRZEPISY DIETY SUROWEJ
inspiracja pochodzi z : rawstaurant.blogspot.com
· 2 cukinie
· 4-6 świeżych pomidorów
· szklanka suszonych pomidorów
· łyżka stołowa oliwy z oliwek
· por
· bazylia (świeża lub suszona i tylko troszkę)
· oregano
do smaku
· sól
· pieprz
· agave lub troszkę miodu lub 2-3 daktyle; można zamiast tego dodać czerwoną paprykę
Cukinię obrać ze skórki i obieraczką lub na szatkownicy zestrugać wąskie wiórki. Odłożyć do miski.
Do blendera wrzucić świeże pomidory, pokrojony por, posypać solą i pieprzem. Dodać nieco bazylii, suszone pomidory z zalewą, oregano, syrop lub miód oraz oliwę. Wszystko zmiksować.
Polać cukiniowe wiórki, wymieszać.
Przepis z książki „Raw Family Signature Dishes” Victorii Boutenko
·
· kubki pestek słonecznika (moczone przez 2-4 godzin w wodzie)
· 3 marchewki
· ½ cebuli
· ¼ kubka rodzynek
· 2 łyżki stołowe agawe/miodu
· ¼ szklanki oliwy z oliwek
· sok z 1 cytryny
· garść ziół świeżych lub suszonych: bazylia, koperek, rozmaryn, tymianek)
· 1 łyżka soli morskiej
· 1 papryczka jalapeno (można użyć zamiast tego czarnego pieprzu)
*zmiksować pestki słonecznika w robocie kuchennym na papkę po czym wrzucić masę do miski
*następnie wrzucić do robota kuchennego pozostałe składniki zmiksować również na papkę po czym wrzucić do miski z pestkami słonecznika i wszystko razem wymieszać aż uzyskamy jednolitą masę.
*z masy ulepić kulki w kształcie burgerków
*Masę można użyć na kanapki z chlebem (surowym czy też zrobionym z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie). Ja użyłam grzybka portobelo. Dodałam do tego szpinak, plasterek pomidorka, i plaster czerwonej cebulki oraz mała sałatkę ze szpinaku startych buraczków i kiełków z pestek słonecznika.
przepis z książki RAWvolution Matta Amsdena
· 2 świeże ogórki
· garść koperku
· plaster pokrojonej w kostkę czerwonej cebulki
dresing
· 1/4 kubka octu jabłkowego
· 1/4 oliwy z oliwek
· 1/4 świeżo wyciśniętego soku z cytryny
· 1 łyżeczka soli
· 2-3 ząbki czosnku
· kilka liści jarmużu
· czerwona papryka
· orzechy nerkowca (zblendowane delikatnie w młynku do kawy)
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 łyżka soku z cytryny
· szczypta soli
Liście jarmużu masować przez około 5 minut w soli, oliwce i soku z cytrynki, po czym ułożyć na talerzu i posypać orzechami nerkowca i dorzucić kilka paseczków czerwonej papryczki.
· szpinak (baby)
· kilka rodzajów kiełków
· pomidor
· awokado
Dresing: oliwa z oliwek, sól morska i sok z cytryny
· główka sałaty
· pomidorek
· 3 truskawki
· avocado
· zielone jabłko
· potarkowana marchewka
· odrobina czerwonej słodkiej cebulki
dressing
· 1 duży ogórek albo nawet i dwa
· ocet jabłkowy, sól morska, pieprz, cytryna do smaku
Wszystko zmiksować w mikserze/blenderze i polać na sałatkę.
Sushi na surowo
przepis na masę migdałową
· 1 szklanka migdałów moczona w wodzie przez około 6-8 godzin
· 1 ząbek czosnku
· około 2 centymetry imbiru
· sok z jednej cytryny
· 1/4 szklanki wody
Wszystko razem zmiksować w robocie kuchennym i gotowe.
Masę wyłożyć na plaster i dodać warzywa - marchewkę, ogórka, buraki, szpinak, awokado i kiełki słonecznika. Zawinąć i pokroić na mniejsze części. Gotowe.
sałatka:
· 1 ogórek
· 1 plasterek cebulki
· 1 pomidorek
· garść kiełków z pestek słonecznika
sos:
· 1cm obranego imbiru
· 2 łyżki stołowe syropu agave
· 3 łyżki stołowe sojowego sosu nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy)
· 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
· 2 łyżki stołowe curry
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 1 marchewka
· ½ awokadao
· ½ pomidorka
· kiełki z pestek słonecznika
sos
wszystko razem zblendować przez kilka minut i gotowe.
Przepis zaczerpnięty z: rawmazing.com
· pęczek brokułów
· pasternaki zwyczajne
· 1 grzyb portobelo
na marynatę
· 1/4 szklanka oliwy z oliwek
· 2 łyżki sosy sojowego (nama shoyu)
· 1 łyżka agawe
1. poszatkować pasternak na drobne kawałeczki w robocie kuchennym, tak by wyglądał jak ryż
2. Pokroić marchewkę w długie paseczki i wrzucić do miski z pasternakiem.
3. Pokroić portobelo na plastry i wrzucić do miseczki z brokułami, po czym zalać wszystko marynatą i odstawić na 10-15 minut.
4. Po 10-15 minutach wrzucić brokuły i portobelo do „ryżu” z marchewką i wszystko razem wymieszać.
składniki
· kilka liści kapusty pastewnej lub innej zieleniny z dużymi liśćmi
· posiekane/starkowane drobno warzywa, np: ogórek, cukinia, marchewka buraczek itp.
do sosu
· 1,5 kubka ziaren sezamu (moczonych w wodzie przez około 1,5 godziny)
· 1 cukinia
· sól MORSKA
· cytryna
· troszkę pieprzu
· 2 ząbki czosnku (wszystko to zmiksować w robocie kuchennym, najpierw sezamowe ziarna osobo a potem wrzucić cukinię)
Tym sosem posmarować liście, wypełnić po brzegi warzywami albo owocami i zwinąć w rolki.
· 2 kubki kalafiora
· 1/4 kubka orzechów (nerkowce są przepyszne do tego, ale możesz tak naprawdę użyć jakichkolwiek, pamiętaj użyj to co KOCHASZ jeść
· 2 łyżki oleju
...
MandolinkaBramborowa