Proste przepisy na szejki.doc

(590 KB) Pobierz
Szejk jabłkowy

ZIELONE KOKTAJLE

 

Zielone koktajle (shakes) to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw takich jak:

 

 

-          sałata,

-          kapusta włoska,

-          nać selera,

-          nać pietruszki,

-          szpinak,

-          szczaw,

-          zielone części gorczycy,

-          zielone części rzepy,

-          mniszek lekarski,

-          liście botwinki,

-          jarmuż,

-          kiełki różnych gatunków,

-          rzeżucha,

-          lucerna,

-          wodorosty,

-          algi,

-          młoda trawa pszeniczna,

-          młoda trawa jęczmienna,

-          kapusta zielona i biała,

-          kapusta pekińska,

-          szparagi,

-          brokuły,

-          rukola i inne.

Można także sięgnąć po kolendrę, rukiew, liście pokrzywy czy mięty.

Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od naszych preferencji. Najważniejsza zasada - sok musi być smaczny! Tak dobieraj składniki i ich proporcje, żeby utworzyć w smaku pyszny, odżywczy napój, który Tobie będzie smakował.... i będzie ładny kolorystycznie. Nie pij soku, który Ci nie smakuje.

Można dodać odrobinę wody bądź lodu, aby rozcieńczyć napój. Dodatkowo można wykorzystać sok z wyciśniętej cytryny, cynamon, syrop z agawy lub małą łyżeczkę miodu. Warto dodać odrobinę oleju lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek, ponieważ wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

 

Pomysł jest prosty: blendowanie (miksowanie) owoców z zielonymi liśćmi tworzy najsmaczniejszy, najbardziej odżywczy posiłek. Ważne są proporcje: 60% owoców, 40% zielonych warzyw, co sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy, a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość poprawiając ogólne wrażenia. Wypijając 2 – 3 filiżanki zielonego szejka dziennie dostarczasz wystarczającą ilość składników odżywczych, aby odżywić ciało w ciągu całego dnia. Mikro i makroelementy są w ten sposób łatwo przyswajalne.

 

Chlorofil to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony. Oprócz tego nazywany jest „roślinną krwią” a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny- różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu. Większość zielonych warzyw zawiera-2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Aby dać pewne wyobrażenie o ilościach tych pierwiastków w niektórych pokarmach roślinnych to na przykład w 100 gramach surowej pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu, gdzie dzienne zapotrzebowanie człowieka to 18 mg żelaza. Chlorofil dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony, pomimo że rezultaty ujawnione w badaniach naukowych są niezwykle obiecujące i optymistyczne:

 

·         Zwalcza liczne bakterie patogenne

·         Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach

·         Łagodzi bóle

·         Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu budowy molekularnej chlorofilu, która jest podobna do budowy hemoglobiny).

·         Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie

·         Wzmacnia mięsień sercowy

·         Delikatnie odwadnia

·         Zwiększa odporność organizmu

·         Spowalnia proces utleniania się komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu, jak i arteriosklerozie

·         Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki

·         Przyspiesza proces gojenia ran

·         Chroni przed szkodliwym promieniowaniem

·         Zapobiega chorobom nowotworowym

·         Reguluje transport jelitowy

·         Eliminuje toksyny i metale ciężkie

 

Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów; prowitaminy A (karotenu), który ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, wapnia etc.

 

LECZNICZE DZIAŁANIE CHLOROFILU

 

·         Poprawia obraz krwi

·         Unieszkodliwia toksyny

·         Pomaga oczyścić wątrobę,

·         Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby

·         Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi

·         Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących

·         Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała

·         Poprawia naturalny drenaż nosa

·         Przynosi ulgę w bólach gardła

·         Łagodzi objawy wywoływane przez wrzody układu pokarmowego

·         Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych

·         Leczy żylaki

·         Reguluje pracę jelit

·         Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii

·         Łagodzi objawy astmy

·         Przyspiesza gojenie się wrzodów

·         Niszczy bakterie w ranach

·         Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)

·         Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów

·         Wzmacnia układ naczyniowy

·         Likwiduje stany zapalne

·         Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi

 

 

„Cząsteczka chlorofilu różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. Spożywanie chlorofilu jest jak robienie transfuzji świeżej krwi”. Victoria Boutenko

 

 

Dlaczego zielone rośliny są ważne? Zieleniny pomagają:

 

-          przezwyciężyć pragnienia i uzależnienia różnego rodzaju,

-          uzyskać idealną wagę,

-          poczuć się pełnym energii, do takiego stopnia, że dosłownie będziesz wyskakiwał co ranka z łóżka,

-          zapobiegać i leczyć problemy związane z zębami,

-          zapobiegać i przemóc różnego rodzaju niedobory.

 

Zieleniny zapewniają niezbędne minerały alkalizujące, takie jak: Ca, Mg, które w małych ilościach występują w owocach, orzechach i nasionach.

 

 

 

Proste przepisy na szejki:

 

Na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak sałata, kapusta włoska,  jarmuż, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić go zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samym kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany, spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.

 

Szejk śniadaniowy

Namoczyć na noc:

siemię lniane - 2 łyżeczki

ziarna słonecznika - 2 łyżki (można więcej)

migdały - 2 łyżki

orzechy - 2 łyżki (mogą być różne rodzaje orzechów)

 

Wykonanie:

Zmiksować w blenderze namoczone ziarna i orzechy z wodą.

Dodać:

z 4-5 daktyli  (pokrojone na drobne kawałki)

2 banany

mleko kokosowe - 0,5 szklanki

krem kokosowy - 1 łyżka (lub miód do smaku)

(z braku mleka i kremu kokosowego, można użyć mleko migdałowe, ryżowe lub tylko wodę).

 

i miksować do płynnej konsystencji. Jeśli wolimy rzadsze dodajemy więcej wody.

(Otrzymujemy ok. 2 duże szklanki koktajlu).

 

bananowo-truskawkowy

·         2 banany

·         pół główki sałaty

·         pół pęczku natki pietruszki

·         szklanka truskawek (mrożonych)

·         woda             

 

jasnozielony

·         połowa główki sałaty masłowej

·         2 banany

·         1 jabłko

·         woda

 

wyrazisty

·         banan 

·         świeży ananas

·         sok z cytryny

·         jarmuż

To od niego ten smak, bardziej wyrazisty.

 

bury

·         2 duże marchwie

·         2 garście szpinaku

·         3 łodygi selera naciowego

·         woda

Smak jest fajny, tylko kolor bury, a więc na niego nie patrz, tylko smakuj!

 

kiwi

·         jedno duże jabłko (słodkie),

·         dwie brzoskwinie

·         cztery liście kapusty pekińskiej

Normalnie zapach, wygląd i smak kiwi!

 

z otrębami

·         pół główki sałaty

·         garść liści pokrzywy

·         dwie garście świeżego szpinaku

·         2 banany

·      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin