DUSZONE GRZYBY LESNE.txt

(4 KB) Pobierz

  Duszone grzyby leśne
========================     
 

 
 Składniki:
==============
Przygotuj grzyby - tyle, ile zebrałeś lub przeznaczyłeś do duszenia. Na kilogram grzybów potrzebne ci będą: 2-3 średnie cebule (jedni lubią więcej, inni mniej), czubata łyżka masła, 2 łyżki oleju albo 2 łyżki margaryny , natka pietruszki, sól, pieprz. Będą ci też potrzebne: duża patelnia i pasująca przykrywka, deska do krojenia, mały nóż do obierania i większy do krojenia grzybów, sito lub durszlak, drewniana łopatka, czyste szmatki (np. gaza) i szczoteczka

 Wykonanie;
================
Zacznij od starannego oczyszczenia grzybów. Szczoteczką, nożykiem i wilgotną szmatką usuń z kapeluszy przylepione do nich liście, igliwie itp. Poodkrawaj cząstki szczerniałe, nadgniłe, spleśniałe i oczywiście wszelkie ślady działalności robaków. Odkrój kapelusze od trzonów, a z samych trzonów zdrewniałe części. Potem wypłucz szybko kapelusze i nóżki, żeby nie zdążyły nasiąknąć wodą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub półplasterki, a osączone kapelusze w paseczki. Przyjrzyj się jeszcze nóżkom - młode i soczyste pokrój w cienkie plasterki, a twardsze odłóż (będziesz mogła potem ugotować na nich smak na zupę lub na sos). Zrób to jednak w ostatniej chwili, bo wiele grzybów szybko zmienia kolor, sinieje, a nawet czernieje (kozaki!). Obsmaż rozdrobnione produkty. Na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem wrzuć cebulę i mieszaj. Gdy zacznie się rumienić, partiami dodawaj grzyby. Zwiększ płomień, żeby puściły jak najmniej soku, a nawet żeby troszeczkę się zrumieniły. Im większa patelnia, tym bardziej to się udaje. Nie zapominaj o mieszaniu, żeby grzyby nie poprzywierały do dna i, nie daj Boże, nie przypaliły się. Wkrótce misz-masz na patelni podejdzie trochę sokiem. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię, ale cały czas czuwaj nad nią. Grzyby teraz trochę się smażą, trochę duszą we własnym sosie. Mieszaj je często, żeby nie dopuścić do przypalenia. Po 15-20 min zdejmij pokrywkę, żeby nieco odparowały. Dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem możesz posypać potrawę drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli często zbierasz grzyby, spróbuj różnych sposobów ich doprawiania (np. śmietaną) i sama zadecyduj, który najbardziej ci odpowiada. Duszone grzyby najczęściej podaje się tylko z kartofelkami z wody, ale możesz je też wymieszać z ugotowanym makaronem, zapiec z kaszą albo na grzankach, obłożyć nimi usmażoną rybę lub upieczone mięso. W każdej wersji smakują wybornie!  
 

 SMACZNEGO.......LEAR 53
Zgłoś jeśli naruszono regulamin