Chleb alpejski z orzechami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 2 i pół szklanki mąki

 

- łyżeczka soli

 

- łyżka cukru

 

- 1.5 dag drożdży

 

- szklanka ciepłego mleka

 

- 4 łyżki stopionego masła lub oleju

 

- 1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich

 

- olej do natłuszczenia ciasta i blachy

 

Sposób przyrządzania:

 

Dwie szklanki mąki, sól i cukier wymieszaj w

 

Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem i wlej wraz z masłem lub olejem do mąki.

 

Zagnieć ciasto.

 

Wyrabiaj je przez kilka minut, podsypując pozostałą mąką, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.

 

Uformuj z ciasta kulę i posmaruj lekko jej powierzchnię olejem.

 

Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką.

 

Odłóż w ciepłe miejsce na dwie godziny (lub w chłodne na całą noc), aż ciasto podwoi swą objętość.

 

Przygotuj blachę.

 

Dorzuć orzechy i przez chwilę wyrabiaj z nimi ciasto.

 

Uformuj 2 bochenki.

 

Umieść je na blasze, po czym pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

 

Nagrzej piekarnik do 190 st. C.

 

Piecz chleb ok. 45 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin