Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 1.5 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki stopionego masła lub oleju
- 1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
- olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Sposób przyrządzania:
Dwie szklanki mąki, sól i cukier wymieszaj w
Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem i wlej wraz z masłem lub olejem do mąki.
Zagnieć ciasto.
Wyrabiaj je przez kilka minut, podsypując pozostałą mąką, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
Uformuj z ciasta kulę i posmaruj lekko jej powierzchnię olejem.
Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką.
Odłóż w ciepłe miejsce na dwie godziny (lub w chłodne na całą noc), aż ciasto podwoi swą objętość.
Przygotuj blachę.
Dorzuć orzechy i przez chwilę wyrabiaj z nimi ciasto.
Uformuj 2 bochenki.
Umieść je na blasze, po czym pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Piecz chleb ok. 45 minut.
wroblelz