CHLEB GRAHAMA Z MĄKĄ WROCŁAWSKĄ30 dag mąki pszennej wrocławskiej2 łyżki nasion kminku20 dag otrąb pszennych3 dag drożdżysól1 łyżka oleju2 łyżki otrąb pszennychM4kę przesiać, wymieszać z otrębami. Wąskie, długie blaszki posmarować olejem, posypać otrębami (2 łyżki). Nasiona kminku przebrać, opłukać na sitku. Drożdże rozkruszyć, dodawać po łyżce letniej wody (3 łyżki) rozcierając, dodać 2 łyżki mąki z otrębami, wymieszaę, pozostawię w cieple do wyrośniźcia. Gdy rozczyn podwoi objźtośę, dodaę resztź mąki z otrźbami, kminek i ok. 1/2 łyżeczki soli. Zarobię ciasto dodając stopniowo letnią wodź (1 1/2 - 2 szklanek). Wyrobię ciasto rźką. Gotowym ciastem napełnię przygotowane foremki do połowy wysokości, wyrównując powierzchnię. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczone chlebki pozostawić w foremkach do ostygnięcia.
wroblelz