chleb graham z maka wroclawska.doc

(21 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

CHLEB GRAHAMA Z MĄKĄ WROCŁAWSKĄ

30 dag mąki pszennej wrocławskiej
2 łyżki nasion kminku
20 dag otrąb pszennych
3 dag drożdży
sól
1 łyżka oleju
2 łyżki otrąb pszennych

M4kę przesiać, wymieszać z otrębami. Wąskie, długie blaszki posmarować olejem, posypać otrębami (2 łyżki). Nasiona kminku przebrać, opłukać na sitku. Drożdże rozkruszyć, dodawać po łyżce letniej wody (3 łyżki) rozcierając, dodać 2 łyżki mąki z otrębami, wymieszaę, pozostawię w cieple do wyrośniźcia. Gdy rozczyn podwoi objźtośę, dodaę resztź mąki z otrźbami, kminek i ok. 1/2 łyżeczki soli. Zarobię ciasto dodając stopniowo letnią wodź (1 1/2 - 2 szklanek). Wyrobię ciasto rźką. Gotowym ciastem napełnię przygotowane foremki do połowy wysokości, wyrównując powierzchnię. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upieczone chlebki pozostawić w foremkach do ostygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin