Chleb na święta.doc

(52 KB) Pobierz
Chleb na Święta

Chleb na Święta 




Pieczenie: 1 h

Trudność: średnio trudny

 

Składniki
 

5 dkg drożdży, szczypta cukru, trochę gorącej wody,

 

 

ok. 2 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki siemienia lnianego

 

 

1 kg mąki, 3 łyżki suchego maku, 100 g słonecznika łuskanego

 

 

3 łyżeczki soli, 3 łyzki otrąb owsianych lub żytnich

 

 

2 i 1/2 szklanki letniej wody, ew. trochę gorącej, mniej niż 0,5 szkl.

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Z 5 dkg drożdży, szczypty cukru, odrobiny gorącej wody i ok. 2 i 1/2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić aż wyrośnie.

 

 

 

 

2.

3 łyżki siemienia lnianego zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.

 

 

 

 

3.

Do miski wsypać 1 kg mąki, 3 łyżki suchego maku, 100 g słonecznika, 3 łyżeczki soli, 3 łyżki otrąb oraz siemie lniane. Dodać wodę i wymieszać wszystko ręką. Nałożyć do foremek wysypanych mąką (2 podłużne foremki + 1 małą keksówka lub 4 małe). wygładzić ręką i odstawić do wyrośnięcia.

 

 

 

 

4.

Piec 1 h w temp. 220 C. Po wyjęciu z pieca postawić na kratce i po 10 minutach wyjąć z formy. Najlepiej jeśli ostygnie na kratce.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin