Kuchenki mikrofalowe - Bezpieczna broń.pdf

(71 KB) Pobierz
43843577 UNPDF
Kuchenki mikrofalowe: "bezpieczna broń"
Temat szkodliwości dla zdrowia promieniowania mikrofalowego emitowanego przez telefony
komórkowe i kuchenki mikrofalowe spotyka się ze zrozumiałym oporem producentów tych
urządzeń.
Ze względu na stosunkowo krótką historię wykorzystywania telefonów komórkowych, dane
na temat oddziaływania ich na znajdujące się w bezpośredniej bliskości z telefonami
komórki mózgu użytkowników nie są w pełni jednoznaczne.
Opublikowany w kwietniu 2005 r. raport duńskich naukowców opublikowany w piśmie
Neurology i oparty na badaniu 1000 ludzi nie wykazał korelacji pomiędzy intensywnym
użytkowaniem telefonów komórkowych a występowaniem raka mózgu. Jednak naukowcy na
wszelki wypadek zalecili używanie zestawów słuchawkowych, powołując się na brak danych
o długoletnich skutkach użytkowania. Analogiczne badanie Szwedzkich naukowców z 2002 r.
wykazało powiązanie pomiędzy użytkowaniem analogowych telefonów komórkowych
starego typu, a rakiem mózgu. Badania te zostały później zakwestionowane przez innych
naukowców. Jednak badania przeprowadzone we wrześniu 2007 we Francji w ramach tego
samego programu „Interphone” sugerują już inne wnioski. Wśród badanych „intensywnych
użytkowników” stwierdzono znaczny wzrost zachorowań na glejaka – raka centralnego
układu nerwowego. Objawy jednak pojawiają się dopiero po 10 latach użytkowania – a to
zbyt mało, byśmy obecnie dysponowali wystarczającymi danymi statystycznymi.
Wyniki badań są publikowane na stronach Międzynarodowej Agencji Badania Raka:
Mikrofale mają też wpływ na strukturę cząstek organicznych, gdy stosuje się je do
podgrzewania posiłków w kuchenkach mikrofalowych.
W 1991 r. Dr. Hans Ulrich Hertel – zwolniony z jednej z wielkich szwajcarskich firm
żywnościowych (prawdopodobnie Nestle) za kwestionowanie pewnych procesów
przetwarzania, którym była poddawana żywność – i Dr. Blanc przeprowadzili szeroko
zakrojone badania nad oddziaływaniem żywności podgrzewanej w kuchenkach
mikrofalowych na ludzki organizm. Z badań wynikało jednoznacznie, że posiłki podgrzewane
w mikrofali mogą być szkodliwe dla zdrowia, w odróżnieniu od posiłków podgrzewanych
tradycyjnie. W czasie badań wolontariusze, którzy przystąpili do eksperymentu otrzymywali
w przedziałach czasu od 2 do 5 dni na pusty żołądek następujące kombinacje pożywienia na
pusty żołądek: surowe mleko, mleko gotowane tradycyjnie, mleko pasteryzowane, surowe
mleko podgrzane w kuchence mikrofalowej, surowe warzywa z farmy organicznej, te same
warzywa gotowane tradycyjnie, te same warzywa zamrożone i odmrożone w mikrofalówce,
te same warzywa gotowane w mikrofalówce. Od każdego z uczestników pobierano krew
bezpośrednio przed jedzeniem i w określonych odstępach czasu po spożyciu wyżej
wymienionych pokarmów. Badania u wolontariuszy spożywających jedzenie podgrzewane w
mikrofali wykazały spadek wskaźników hemoglobiny i dobrego cholesterolu w zestawieniu ze
złym cholesterolem. Najbardziej wyraźny był spadek liczebności białych krwinek
bezpośrednio po spożyciu pożywienia podgrzanego w mikrofali.
Przemysł produkujący kuchenki mikrofalowe gwałtownie zareagował na opublikowanie
badań Dr. Hertela i Dr. Blanca. Szwajcarskie Stowarzyszenie Sprzedawców Sprzętu
Elektrycznego i Elektronicznego spowodowało, że przewodniczący sądu w Seftingen wydał
zakaz publikacji na Dr. Hertela i Dr. Blanca. W marcu 1993 r. Hertel został uznany winnym
„szkodzeniu sprawie handlu” i nałożono na niego zakaz publikacji dokładnych wyników jego
badań. Dr. Hertel nie poddał się tej decyzji i złożył apelację. W 1998 r. sąd w Strasburgu
oddalił zarzuty wobec niego i nakazał Szwajcarii wypłacenie mu odszkodowania.
 
Są jeszcze inne dowody szkodliwości działania mikrofali na substancje organiczne. W 1991
r. w stanie Oklahoma wytoczono szpitalowi proces o użycie kuchenki mikrofalowej do
podgrzania krwi podczas transfuzji. Po dokonaniu transfuzji pacjent zmarł. Krew do
transfuzji jest rutynowo podgrzewana i nie sprawia to problemów, gdy jest podgrzewana
metodami tradycyjnymi. Podgrzanie krwi w mikrofalówce musiało spowodować zmiany w
krwi, które okazały się śmiertelne. Takie „doświadczenie” udowodniło, że wbrew
twierdzeniom producentów kuchenek mikrofalowych, cząstki organiczne podgrzane za
pomocą kuchenki mikrofalowej nie są identyczne z cząstkami podgrzanymi w sposób
tradycyjny.
Według badań przeprowadzonych w latach powojennych w ZSRR, w substancjach
organicznych poddanych działaniu kuchenek mikrofalowych zaobserwowano zmianę
aminokwasów w rakotwórcze nitrosaminy. Badania te jednak nie zostały potwierdzone przez
naukowców na Zachodzie.
W grudniu 1989 r. brytyjscy naukowcy w opublikowanym w prestiżowym piśmie brytyjskim
Lancet artykule opisali wyniki badań nad zmianami pokarmów dla niemowląt
podgrzewanych w kuchence mikrofalowej. Według tych badań, aminokwas o nazwie L-
Prolina zawarty w pokarmie może w wyniku działania promieniowania mikrofalowego
przybrać postać izomerów o właściwościach toksycznych dla układu nerwowego i nerek.
Efekt podgrzewania komórek nerwowych w trakcie rozmowy przez telefon komórkowy jest
dość dobrze znany. Obrazuje go ten wykres:
Na osi pionowej zobrazowany jest wzrost temperatury głowy, a na osi poziomej trwanie
rozmowy w minutach.
Efekt jest jeszcze bardziej szkodliwy dla organizmów dzieci, gdyż pole elektromagnetyczne
utworzone przez telefon komórkowy sięga dużo głębiej w mózg dzieci. Poniżej porównanie
penetracji fal elektromagnetycznych do czaszki 10 letniego dziecka (po lewej) i dorosłego
 
43843577.003.png
(po prawej).
Jak wiele innych szkodliwych technologii, tak i kuchenki mikrofalowe zostały wynalezione w
celach wojskowych. Pierwsze kuchenki mikrofalowe zostały wyprodukowane jako
wyposażenie nazistowskich żołnierzy podczas inwazji na Rosję. Po wojnie, badania
niemieckie zostały przejęte przez Amerykanów i Rosjan. Rosjanie zrezygnowali z
wykorzystywania tej technologii m.in. ze względu na jej szkodliwość. W ramach
eksperymentu na ludziach, który trwa do dziś firma Raytheon zaczęła produkować w latach
50’tych pierwsze kuchenki mikrofalowe dla masowego odbiorcy.
Nieprzypadkowo firma Raytheon, głównie znana z produkcji śmiercionośnej broni, takiej jak
kierowane rakiety Tomahawk, odpowiedziała na zapotrzebowanie Armii Amerykańskiej na
urządzenie do rozpraszania demonstracji i zaproponowała wykorzystanie jako broni
technologii używanej w kuchenkach mikrofalowych. W ten sposób powstała broń o nazwie
Active Denial System (ADS).
Broń zamontowana na pojeździe typu Humvee ma zasięg 500 metrów i jest w stanie
rozgrzać skórę atakowanych osób do temperatury 50 stopni C. Z jednej strony technologia
mikrofalowa ma być „całkowicie bezpieczna”, a z drugiej strony sprzedaje się ją jako broń.
Firma Raytheon nie dostrzega tu sprzeczności.
Niewykluczone, że firma Raytheon powinna pozwać do sądu samą siebie za sugerowanie, że
technologia mikrofalowa nie jest 100% neutralna dla użytkownika.
Chociaż, z drugiej strony, jeśli można zarobić na produkcji elektro-smogu, czy ma znaczenie
czy sprzedaje się go jako "zdrowy", czy jako "obezwładniający"?
 
43843577.001.png 43843577.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin