Sałatka z kapusty pekińskiej,sałatki inne.doc

(36 KB) Pobierz
Sałatka z kapusty pekińskiej, jajek i ogórka:

Sałatka z kapusty pekińskiej, jajek i ogórka:             

 

 

Składniki:             

·         pół średniej kapusty pekińskiej

·         pół żółtego strąka papryki

·         pół puszki kukurydzy

·         3 jajka ugotowane na twardo

·         2 pomidory

·         4 ogórki kiszone (albo już nie małosolne, ale jeszcze nie całkiem ukiszone)              

 

Kapustkę pokroić w paseczki i do michy.
Dorzucić do niej kukurydzę, paski papryki, jajka i pomidory pokrojone w cząstki oraz ogórki pokrojone w plasterki albo półplasterki.
Sałatkę posolić, odrobinę popieprzyć, wymieszać z 1,5 łyżki majonezu i 1,5 łyżeczki musztardy.
Raczej nie powinna długo stać, bo sałatki na bazie kapusty pekińskiej i sałat zalane sosem szybko tracą sprężystość. Są naprawdę smaczne, ale powinno się je szybko zjadać.
 

 

Sałatka z kapusty pekińskiej, jajek i ogórka:             

 

Pół dużej kapusty lub jedna mała, puszka ciemnej fasoli, 3 pomidory, słoiczek kukurydzy z groszkiem, ogórek zielony, 5-6 kawałków papryki konserwowej, mały por, zielenina. Sos: mały słoiczek majonezu, 2 łyżeczki octu winnego, kilka kropli przyprawy do zup, łyżeczka cukru, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Umyty ogórek pokroić na ćwierćplasterki, a bardzo starannie opłukany por - na cieniutkie półplasterki. Warzywa konserwowe osączyć z zalewy. Ułożyć wszystko warstwami w szklanej salaterce. Przyrządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę i posypać posiekaną zieleniną.

 

Sałatka obiadowa

 

Sałatkę podajemy jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

SKŁADNIKI

·         40 dag marchewki

·         20 dag pieczarek

·         2-3 łyżki śmietany

·         koperek (natka pietruszki)

·         sól

·         pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Marchewkę kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Wszystko dusimy na patelni ok. 15 minut. z odrobiną wody. Dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy pokrojony koperek i przyprawy.

 

 

 

Sałatka z makaronem ryżowym

 

SKŁADNIKI

·         1/2 paczki makaronu ryżowego

·         ogórek zielony

·         papryka czerwona

·         4 jajka

·         250 dag mortadeli

·         puszka fasoli czerwonej

·         puszka kukurydzy

·         sól, pieprz, majonez, ewentualnie musztarda do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Makaron gotujemy do miękkości, pozostałe składniki kroimy w kostkę. Dodajemy fasolkę i kukurydzę. Doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.

 

 

 

 

Chińska sałatka

 

- kuchnia chińska - dodatek do dań z ryżu, ziemniaków itp.

SKŁADNIKI

·         1 kg białej kapusty

·         1 strąk chili

·         1 łyżeczka imbiru

·         3 łyżki octu winnego

·         2 łyżki cukru

·         1 łyżka oliwy

·         10 dag orzeszków ziemnych

·         10 dag migdałów

·         1 łyżka soli

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Liście kapusty opłukać, odsączyć z wody, cienko poszatkować. Kapustę wymieszać z solą, cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Chili przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin