Likier Sambuci- od Marysi.doc

(4 KB) Pobierz

LIKIER SAMBUCI (25%, 3 litry)

 

1 litr jagód czarnego bzu

2 litry wody

1laska wanilii lub 2 fiolki esencji waniliowej

50 g kwiatów czarnego bzu (lub pół opakowania suszonych)

6 goździków

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1kg cukru

50 ml soku cytrynowego

1 litr spirytusu 96%

 

Idealnie dojrzałe jagody bzu (bez baldachów) gotować30 min. z wodą i sokiem cytr.,korzeniami,wanilią oraz kwiatem. Dodać cukier i trzymać pod przykryciem na małym ogniu jeszcze godzinę. Ostudzić

Przecedzić dodać spirytus (ewentualnie esencję waniliową),zamieszać, przefiltrować przez gęste płótno.

Rozlać do butelek i odstawić na 2 -3 miesiące.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin