Nalewka-Ratafia z pigwą.doc

(5 KB) Pobierz

RATAFIA Z PIGWĄ.

 

Składniki;

- 1 ½ l soku z pigwy

- ½ l spirytusu

- 2 g cynamonu

- kilka goździków

- kilka gorzkich migdałów

- 25 dag cukru

- ½ l źródlanej wody

 

Sposób przyrządzania:

1. Zalać wszystkie składniki spirytusem w szklanym naczyniu.

2. Przygotować syrop z cukru i wody i zimny dodać do naczynia i zamknąć.

3. Macerować przez 2 miesiące.

4. Następnie płyn przefiltrować i przelać do butelek.

 

Ponadto:

Nalewka ta dobra jest na niestrawność, wzdęcia, kwasy żołądkowe, kwaśne odbijanie, gorycz żołądkową, dobrej przemiany materii i radości życia.Jeśli doda się więcej cukru, powstanie doskonały aromatyczny likier.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin