Nalewka śliwkowa.doc

(5 KB) Pobierz

             

NALEWKA ŚLIWKOWA SŁODZONA.

 

 

0,5 kg śliwek węgierek mocno dojrzałych,

ok. 10 pestek – 4 z tych śliwek stłuczonych,

0,5 l – spirytusu,

½ szklanki – wody źródlanej

 

Śliwki wydrylować, odkładając ok.10 pestek, pokroić, wrzucić wraz z pestkami do słoja zalać spirytusem i wodą źródlaną, słój szczelnie zamknąć. Macerować przez 3 – 4 tygodnie,mieszając dwa – trzy razy tygodniu. Następnie zlać płyn znad śliwek, dodać kroplę olejku migdałowego i waniliowego, syropu cukrowego z 15 dag cukru,

łyżkę karmelu oraz wódki lub spirytusu z wodą do pełnego litra nalewki. Można dodać soku z cytryny. Po 4 tygodniach przefiltrować do butelek.

 

 

NALEWKA ŚLIWKOWA WYTRAWNA.

 

Przyrządza się jak śliwkową słodzoną z tym ,że dodaje się o połowę mniej cukru, nie dodaje się soku z cytryny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin