Barszcz_ukraiński.doc

(28 KB) Pobierz
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

 

 

Składniki:

·       3 czerwone buraki

·       porcja włoszczyzny z włoską kapustą

·       3 – 4 ziemniaki

·       kilka świeżych lub mrożonych pomidorów

·       ¾ szklanki fasoli (najlepiej pięknego jasia)

·       2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego

·       kilka łyżek koncentratu z czerwonych buraków

·       ¾ szklanki dobrej śmietany, np. kremówki

·       2 łyżki przyprawy do zup

·       łyżeczkę masła

·       płaską łyżkę mąki

·       duży ząbek czosnku

·       koperek

·       cukier

·       pieprz i sól

 

 

Sposób przygotowania:

Uporasz się z barszczem dużo wcześniej jeśli dzień wcześniej przebierzesz i namoczysz fasolę.

Zlej wodę z fasoli, wypłucz ziarnka na sitku, włóż do garnka, zalej    2 – 3 szklankami świeżej wody i postaw na małym ogniu. Przez jakieś 30 minut nie musisz się nią zajmować.

Obierz ziemniaki, buraki i włoszczyznę. Kapustę i ziemniaki odłóż do miseczki, a buraki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera utrzyj na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny (por, nać pietruszki i selera) zwiąż nicią, włóż do dużego garnka, dodaj utarte jarzyny, zalej 6 szklankami wody, lekko posól, przykryj i postaw na niewielkim gazie, niech się gotują.

Wypłucz i pokrój pomidory, włóż je do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj łyżeczkę masła i duś (jeśli się spieszysz możesz zamiast pomidorów wziąć trochę przecieru pomidorowego). Gdy zmiękną, przetrzyj je przez sitko do garnka z jarzynami.

Teraz zajrzyj do fasoli, by sprawdzić, czy przypadkiem nie za dużo wody wyparowało. Jeśli tak, to dolej trochę wrzątku i posól fasolę.

Pokrój ziemniaki w kostkę, a kapustę posiekaj, wrzuć do podgotowanych jarzyn i gotuj razem do miękkości, co trwa kilkanaście minut.

Łyżką cedzakową wyłów z garnka pęczek wygotowanych liści, przed wyrzuceniem wyciśnij z nich sok, przyciskając je do ściany garnka. Jeszcze dodaj do jarzyn ugotowaną fasolę wraz z wywarem.

Dodaj cukru do smaku, przyprawę do zup, pieprz oraz koncentraty – pomidorowy i z buraków.

Odlej trochę wywaru do garnuszka, a gdy przestygnie, dodaj śmietanę i mąkę. Rozbij wszystko mikserem lub rózgą i wlej do wrzącej zupy, wymieszaj i po chwili zestaw z ognia.

Dodaj roztarty czosnek i starannie wszystko wymieszaj.

Kto chce, może do takiej zupy dodać trochę gotowanego lub pieczonego, drobno pokrojonego mięsa.

Po chwili możesz rozlać zupę do talerzy. Posyp ją jeszcze koperkiem i podaj.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin