ORGANIZACJE%20KOM%C3%93RKOWE.doc

(33 KB) Pobierz
ORGANIZACJE KOMÓRKOWE

ORGANIZACJE KOMÓRKOWE

 

Szef

↓↓↓

Podwładni

 

Charakterystyka SO:

1.      Rozpiętość kierowania – ilość pracowników podlegających kierownikowi:

·         Doświadczenie pracowników (dyscyplina);

·         Złożoność zadań wykonywanych;

·         Powtarzalność zadań wykonywanych;

·         Możliwość wykorzystania algorytmów decyzyjnych, schemat np. szkoleń.

2.      Formalizacja – ograniczenie dowolnośći zadań:

·         Ilość pracowników;

·         Szczegółowość przepisów;

·         Restrykcyjność przepisów (na ile kary są odstraszające).

3.      Zróżnicowanie:

·         Pionowe – liczba szczebli;

·         Poziome – specjalności zawodowe;

·         Przestrzenne – liczba lokalizacji.

4.      Kształty struktury

 

                        

      Smukła                                                            Spłaszczona

 

5.      Rozmieszczenie uprawnień decyzyjnych:

·         Pełna centralizacja;

·         Częściowa decentralizacja;

·         Pełna decentralizacja.

 

6.      Więzi:

·         Hierarchiczne: przełożony ↔ podwładny

·         Informacyjne: Przełożony ↔ (informacja) ↔ Podwładny

Pracownik A ↔ (informacja) ↔Pracownik B

·         Funkcjonalne: Pracownik A ↔ (współpraca) ↔ Pracownik B

·         Techniczna – wynika z usytuowania stanowisk w procesie wykonawczym.

Struktura służy osiąganiu celu. Tworzy sieć niesprzecznych zależności pomiędzy poszczególnymi częściami organizacji (komórkami).

Nadaje organizacji kształt.

 

Typy struktur:

·         Umowna;

·         Funkcjonalna;

·         Macierzowa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin