Dieta 1500 kcal antystresowa.doc

(44 KB) Pobierz

Dieta 1500 kcal antystresowa

 

 

Dieta antystresowa przeznaczona jest zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Stosując dietę przygotowaną przez dietetyków Poradni Żywieniowej FOOD LINE łatwo i przyjemnie uzupełnisz niedobory cennych składników w Twoim organizmie. Lepsze efekty diety zapewni regularne picie herbat Systemu SlimFigura lub Systemu SlimFigura MEN.

 

DZIENNA WARTOŚĆ KALORYCZNA DIETY: 1500 KCAL

 

ZASADY DIETY:

Dieta ma na celu wzmocnienie organizmu oraz zniesienie nadmiaru stresu. Przede wszystkim jest ona bogata w naturalne składniki pożywienia, które uzupełnią niedobory wywołane stresem. Dieta zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, głównie witaminy: B1 i B6. Ich niedobory, bowiem mogą pogłębić już istniejące zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B6 ponadto, umożliwia produkcję serotoniny, która zmniejsza napięcie nerwowe i poprawia nastrój. Ważnym składnikiem antystresowym w tej diecie, jest także magnez poprawiający funkcję Twojego mózgu. Dieta dostarcza optymalna ilość białka, a źródłem energii, są w większości pełnoziarniste ryże, makarony, które utrzymują stały poziom cukru we krwi i zapewniają lepsze samopoczucie.

 

PRODUKTY WYKLUCZONE W CZASIE DIETY :

mocna herbata i kawa, papierosy i alkohol wysokoprocentowy

duża ilość błonnika i wapnia, która może zmniejszyć wchłanianie magnezu

napoje gazowane i sztucznie słodzone

znaczna część produktów o odczynie zasadowym

tłuste, ciężkostrawne produkty (tłuste sery, mięsa, wędliny)

 

OGRANICZENIA W STOSOWANIU DIETY:

Dieta antystresowa należy do diet o umiarkowanym deficycie energetycznym, więc jest możliwa do stosowania dla szerszej grupy osób. Jak każdej diety o obniżonej kaloryczności, tej również nie poleca się kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom, które ze względu na zły stan zdrowia, nie powinny poddawać się żadnym kuracjom. Dieta jest szczególnie polecana dla osób, które narażone są na wysoki poziom stresu oraz nadużywają mocnej kawy i herbaty.

 

DODATKOWE WSKAZÓWKI:

Pamiętaj, aby codziennie stosować herbaty Systemu SlimFigura lub Systemu SlimFigura MEN, które będą wspierać dietę. Dodatkowo pij około 1,5 l wody niegazowanej dziennie

Unikaj wszelkich gotowych przypraw. Zamiast nich dodawaj do posiłków świeże zioła i skrop je oliwą lub świeżym sokiem z cytryny

Jedz regularnie, nie opuszczaj żadnego posiłku

Postaraj się dużo czasu spędzać na świeżych powietrzu, dotlenisz mózg i zdystansujesz się od problemów dnia codziennego

Zrezygnuj ze smażenia potraw

Jedz, przeżuwając kęsy powoli i dokładnie

Postaraj się nie jeść tuż przed pójściem spać, będzie lepiej dla Ciebie, jeśli Twój ostatnie posiłek zjesz, co najmniej 3 godziny przed snem

 

Dzień 1

 

ŚNIADANIE - ok. 375 kcal

Pożywny koktajl antystresowy

Składniki

małe opakowanie jogurtu naturalnego (175g)

½ średniego banana (60g - masa bez skórki)

15 dużych malin (60g)

2 łyżki stołowe otrąb pszennych (30g)

17 sztuk migdałów (20g)

Sposób przygotowania

 

 

II ŚNIADANIE - ok. 150 kcal

Biała kanapka z orzechowym akcentem

Składniki

cienka kromka chleba żytniego ze słonecznikiem (30g)

2 łyżki stołowe serka wiejskiego light do posmarowania (60g)

trzy drobno posiekane rzodkiewki (30g)

3 orzechy włoskie (6g)

 

 

OBIAD - ok. 525 kcal

Szafranowy ryż na dziko z bukietem warzyw

Składniki

3-4 czarne oliwki (30g)

mały świeży ogórek (150g)

duży pomidor (200g)

mała cebula czerwona (50g)

mała cukinia (300g)

2 czubate łyżki stołowe ugotowanego ryżu dzikiego (100g) lub 60 g suchej masy

2 łyżeczki natki pietruszki (10g), 2 łyżki oliwy z oliwek, szafran

Sposób przygotowania

1.              Obieramy pomidory, ogórki i cukinię i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z pokrojonymi oliwkami, polewamy oliwa odstawiamy.

2.              W między czasie, gotujemy ryż dziki, który po ugotowaniu mieszamy z szafranem.

3.              Ryż podajemy z warzywami na wierzchu, całość posypujemy natką pietruszki.

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Koktajl mleczny rokitnikowi- pomarańczowy

Składniki

mały kefir naturalny (200ml)

½ średniej pomarańczy (100g)

4 łyżki stołowe niesłodzonego soku z owoców rokitnika (40g)

½ łyżeczki miodu pszczelego

kilka listków mięty

 

 

KOLACJA - ok. 300 kcal

Tuńczyk w sosie własnym z kiełkami

Składniki

½ puszki tuńczyka w sosie własnym (50g)

½ dużej papryki czerwonej (100g)

fasolki czerwonej konserwowanej (60g)

garść kiełków sojowych (30g)

szklanka soku jabłkowego (250ml)

 

Dzień 2

 

ŚNIADANIE - ok. 375 kcal

Miska twarożku z niespodzianką

Składniki

twarożek śmietankowy (100g)

4 małe rzodkiewki (50g)

2 łyżeczki szczypiorku (16g)

kromka pumpernikla żytniego pełnoziarnistego (40g)

2 małe suszone morele (15g)

szklanka soku pomarańczowego (250ml)

 

 

II ŚNIADANIE - ok. 150 kcal

Owoce na dobry początek dnia

Składniki

mały banan (100g - masa bez skórki)

jedna figa suszona (20g)

 

 

OBIAD - ok. 525 kcal

Makaron ryżowy z krewetkami, jajkiem i warzywami

Składniki

makaron ryżowy (150g - ugotowanego lub 35g suchej masy)

6 małych świeżych krewetek (80g)

½ ugotowanego jajka na twardo (50g)

½ małej filiżanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej (100g)

½ średniej puszki mini kolb kukurydzy (80g)

3 duże pieczarki (75g)

3 łyżki sosu słodko - kwaśnego (50g)

½ małej cebuli (25g)

łyżka oleju z pestek winogron (10g), ząbek czosnku, łyżka sos sojowy, ½ łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania

1.              Gotujemy makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Oddzielnie duśmy pieczarki z pokrojona piórka cebulą. Siekamy czosnek, płuczemy krewetki i blanszujemy groszek. Ugotowany makaron skrapiamy łyżką oleju wymieszanego z czosnkiem.

2.              Sos słodko - kwaśny mieszamy z oliwą, sosem sojowym i smarujemy tą marynatą krewetki.

3.              Na patelni teflonowe bez tłuszczu smażymy krewetki z warzywami, pieczarkami i cebulą przez kilka minut.

4.              Odlewamy ugotowany makaron i wykładamy na niego zawartość patelni.

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Miseczka surówki ze startej marchwi i jabłka wzbogacona rodzynkami

Składniki

dwie średnie surowe marchwie (180g)

jedno średnie jabłko (150g)

łyżka sparzonych rodzynek (15g)

 

 

KOLACJA - ok. 300 kcal

Owocowy duet połączony białym serem

Składniki

jedno średnie mango (200g - masa bez skórki i pestki)

½ szklanki miąższu awokado (100g - masa bez skórki)

cienki plaster białego chudego sera (20g)

 

Dzień 3

 

ŚNIADANIE - ok. 375 kcal

Musli z płatkami owsianymi, wzbogacone suszonymi owocami i lekko zmrożony melon

Składniki

małe opakowanie jogurtu naturalnego (175g)

2 łyżki stołowe płatków pszennych owsianych (20g)

3 małe śliwki suszone (18g)

2 małe morele suszone (20g)

½ łyżeczki miodu pszczelego (4g)

szklanka miąższu melona (200g)

 

 

II ŚNIADANIE - ok. 150 kcal

Chrupiąca pychotka

Składniki

dwie kromki chleba chrupkiego żytniego

łyżka serka kanapkowego ze szczypiorkiem (20g)

½ garści kiełków sojowych (30g)

Sposób przygotowania

 

 

OBIAD - ok. 525 kcal

Surówka z cykorii wzbogacona kiwi podana z piersią z kurczaka i ryżem na sypko

Składniki

mięso z piersi z kurczaka (100g- masa surowego mięsa)

4 łyżki ryżu brązowego (80g - masa po ugotowaniu)

średnia cykoria (70g)

średnie kiwi (90g)

½ małego opakowania jogurtu naturalnego (60g)

2 sztuki orzechów włoskich (15g)

szklanka soku z czarnej porzeczki (250ml)

kilka kropli oliwy i łyżeczka suszonych ziół: tymianku, majeranku, czosnku

Sposób przygotowania

1.              Mięso z piersi kurczaka myjemy i obtaczamy w mieszance ziołowej, smarujemy oliwą. Grillujemy ok. 20 minut na złoty kolor.

2.              Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Myjemy cykorię i rwiemy na kawałki.

3.              Następnie obieramy kiwi i kroimy w drobna kostkę.

4.              Rozgniecione orzechy włoskie mieszamy z jogurtem i polewamy wymieszane ze sobą kiwi i cykorię.

5.              Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Na różowo

Składniki

duży grejpfrut różowy (400g - masa bez skórki)

Sposób przygotowania

 

 

KOLACJA - ok. 300 kcal

Warzywno- owocowy zawrót głowy z migdałami

Składniki

sałata roszponka (60g)

17 sztuk migdałów (20g)

½ średniej pomarańczy (100g - masa bez skórki)

gruby plaster świeżego ananasa (200g - masa bez skórki)

½ garści świeżych kiełków fasoli mung (40g)

2 małe pomidorki koktajlowe (100g)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin