Dieta 1500 kcal zwłaszcza dla mężczyzn.doc

(50 KB) Pobierz

Dieta 1500 kcal zwłaszcza dla mężczyzn

 

 

Dieta ta przeznaczona jest specjalnie dla panów, którzy chcą schudnąć. Jeśli zaczęła Ci już przeszkadzać miękka oponka na brzuchu, czas się z nią wreszcie uporać. Dietetycy Poradni Żywieniowej FOOD LINE przygotowali specjalnie dla Ciebie dietę odchudzającą, której stosowanie doskonale wspomożesz, pijąc codziennie herbaty Systemu SlimFigura Men. Codziennie rano pij SlimFigura Men Faza 1 - Redukcja, a po południu lub pod wieczór sięgaj po SlimFigura Men Faza 2 - Wspomaganie.

 

DZIENNA WARTOŚĆ KALORYCZNA DIETY: 1500 kcal

 

ZASADY DIETY:

W diecie odchudzającej bardzo ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także kiedy jesz i w jaki sposób przygotowujesz posiłki. Prezentowana dieta to szczegółowy plan działania, którego dokładnie powinieneś przestrzegać każdego dnia. W każdym zestawie diety znajdziesz aż 5 smacznych i sycących posiłków, które dość prosto jest przygotować. Być może żona lub partnerka zechcą Ci pomóc w ich przygotowywaniu, ale jeśli jesteś singlem ,to także bez problemu sobie poradzisz. W diecie dla Ciebie jest dość sporo białka (110-140 g w poszczególnych zestawach), dzięki temu ,chudnąc, pozbędziesz się z ciała tłuszczu, a nie mięśni, co często zdarza się na źle zbilansowanych dietach. Ważne jednak, byś przestrzegał wszystkich zaleceń dokładnie przez cały okres odchudzania. Nie daj się wyciągać kolegom na piwko i zakrapiane imprezki, a zobaczysz, jak szybko koleżanki z pracy zauważą efekty Twojego odchudzania. Jeśli do tego dołączysz trochę aktywności fizycznej, to szybko pozbędziesz się brzuszka.

 

PRODUKTY WYKLUCZONE W CZADIE DIETY:

piwo, wódka, wino i inne alkohole

salami, tłuste kiełbasy, tłuste mięsa (np. wieprzowina), mięsa smażone w panierce

hamburgery, pizze, frytki i inne dania fast food

chipsy, solone orzeszki i inne słone przekąski

słodzone i gazowane napoje

 

OGRANICZENIA W STOSOWANIU DIETY:

Ponieważ dieta ma obniżoną kaloryczność, to jak każdej diety odchudzającej nie powinni stosować jej panowie, którzy wykonują codziennie bardzo duży wysiłek fizyczny - np. ciężką pracę fizyczną, bardzo intensywne, prawie codzienne treningi. Jest to dieta przeznaczona dla zdrowych mężczyzn, więc jeśli masz problemy ze zdrowiem (np. cukrzyca, choroby serca, choroby wątroby lub trzustki), to przez zastosowaniem jakiejkolwiek diety powinieneś to skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.

 

DODATKOWE WSKAZÓWKI:

Oprócz herbat Systemu SlimFigura w czasie stosowania diety powinieneś wypijać dodatkowo przynajmniej 1,5-2 litry innych napojów, najlepiej wody mineralnej, herbat owocowych i ziołowych. Zdecydowanie zrezygnuj z picia napojów gazowanych, alkoholu, a także mocnych naparów kawy. Daj odpocząć swojemu żołądkowi, a szybko poczujesz różnicę.

Unikaj pikantnych przypraw, ponieważ zaostrzają apetyt. Lepiej zastąp je ziołami oraz sokiem z cytryny.

Potrawy gotuj, gotuj na parze, duś, piecz lub grilluj.

Całkowicie zrezygnuj ze słonych orzeszków, chipsów czy popcornu - zdecydowanie zwiększają ilość kalorii, które zjadasz, sprawiając, że dieta jest mniej skuteczna.

Ustal stałe godziny posiłków i staraj się trzymać wyznaczonych pór. Jedz mniej więcej co 3 godziny. Pamiętaj, że ostatni posiłek możesz zjeść na 3-4 godziny przed snem, jednak nie później niż o 20.

Połącz stosowanie diety z regularną aktywnością fizyczną, dzięki czemu nie tylko szybciej spalisz tłuszcz, lecz także wyrzeźbisz swoje ciało.

 

Dzień 1

 

ŚNIADANIE - ok. 420 kcal

Jajecznica na wędzonce z grahamką:

Składniki

mała grahamka (50 g)

1/3 opakowanie chudego serka do smarowania 3%tł. (50 g)

kilkanaście sztuk kiełków dowolnego rodzaju

2 jajka (100 g)

3 białka (90 g)

2 plastry wędzonki wołowej (50 g)

średni pomidor (150 g)

 

 

2 ŚNIADANIE - ok. 130 kcal

Serek wiejski z rzodkiewkami

Składniki

1 opakowanie chudego serka wiejskiego (150 g)

kilka większych rzodkiewek (100 g)

 

 

OBIAD - ok. 580 kcal

Zielone tagiatelle:

Składniki

100 g razowego makaronu (masa suchego)

150 g fileta z piersi kurczaka bez skóry

kilka niedużych różyczek brokułów (200 g)

1 małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego (150 g)

łyżeczka oliwy z oliwek, czosnek, natka pietruszki, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.              Kurczaka posypujemy przyprawami, gotujemy na parze, kroimy na małe kawałki. Brokuły gotujemy na parze, podobnie jak makaron – al dente. Jogurt miksujemy z czosnkiem, natką i przyprawami. Brokuły i kurczaka układamy na makaronie, przybieramy sosem i listkami natki.

 

 

KOLACJA - ok. 220 kcal

Sałatka z tuńczykiem:

Składniki

100 g tuńczyka w sosie własnym (bez zalewy)

2/3 małej papryki (100 g)

5 łyżek kukurydzy konserwowej (50 g bez zalewy)

kilkanaście liści różnych gatunków sałaty

łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.                  Liście sałaty rwiemy na niewielkie kawałki, mieszamy z pokrojoną papryką i kukurydzą. Łączymy z tuńczykiem oraz sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i wody. Posypujemy zieleniną.

Dzień 2

 

ŚNIADANIE - ok. 420 kcal

Kanapkowy miks:

Składniki

2 cienkie kromki pełnoziarnistego pieczywa (40g)

1/3 opakowania chudego serka do smarowania 3% tł. (50 g)

3 plastry szynki drobiowej (60 g)

2 cienkie plastry żółtego sera (40 g)

2 małe ogórki konserwowe (100 g)

 

 

2 ŚNIADANIE - ok. 160 kcal

Składniki

1 średnia pomarańcza (150 g bez skóry)

1 większa gruszka (180 g)

 

 

OBIAD - ok. 520 kcal

Ryba w aromatycznym sosie curry:

Składniki

200 g fileta z mintaja lub innej chudej ryby

1/2 torebki kaszy jęczmiennej (50 g suchej)

3 marchewki mini (100 g)

100 g fasolki szparagowej

1 małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego (150 g)

2 łyżeczki oliwy, czosnek, curry, sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy

1.              Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posypujemy przyprawami, obsmażamy na łyżeczce oliwy. Warzywa gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody, skrapiamy łyżeczką oliwy. Jogurt miksujemy z czosnkiem i curry. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną w towarzystwie sosu curry i listków kolendry.

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Składniki

1 małe opakowanie naturalnej maślanki (200 g), 1 filiżanka jagód (150 g)

 

 

KOLACJA - ok. 240 kcal

Kolorowe szpadki:

Składniki

100 g chudej wołowiny

1 mała papryka (150 g)

1/2 małej cukini (150 g),

150 g pieczarek

zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.                  Warzywa i wołowinę kroimy na kawałki podobnej wielkości. Nabijamy razem z pieczarkami na szpadki, posypujemy zieleniną i przyprawami, a następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.

Dzień 2

 

ŚNIADANIE - ok. 420 kcal

Kanapkowy miks:

Składniki

2 cienkie kromki pełnoziarnistego pieczywa (40g)

1/3 opakowania chudego serka do smarowania 3% tł. (50 g)

3 plastry szynki drobiowej (60 g)

2 cienkie plastry żółtego sera (40 g)

2 małe ogórki konserwowe (100 g)

 

 

2 ŚNIADANIE - ok. 160 kcal

Składniki

1 średnia pomarańcza (150 g bez skóry)

1 większa gruszka (180 g)

 

 

OBIAD - ok. 520 kcal

Ryba w aromatycznym sosie curry:

 

Składniki

200 g fileta z mintaja lub innej chudej ryby

1/2 torebki kaszy jęczmiennej (50 g suchej)

3 marchewki mini (100 g)

100 g fasolki szparagowej

1 małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego (150 g)

2 łyżeczki oliwy, czosnek, curry, sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.              Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posypujemy przyprawami, obsmażamy na łyżeczce oliwy. Warzywa gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody, skrapiamy łyżeczką oliwy. Jogurt miksujemy z czosnkiem i curry. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną w towarzystwie sosu curry i listków kolendry.

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Składniki

1 małe opakowanie naturalnej maślanki (200 g), 1 filiżanka jagód (150 g)

 

 

KOLACJA - ok. 240 kcal

Kolorowe szpadki:

Składniki

 

100 g chudej wołowiny

1 mała papryka (150 g)

1/2 małej cukini (150 g),

150 g pieczarek

zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.                  Warzywa i wołowinę kroimy na kawałki podobnej wielkości. Nabijamy razem z pieczarkami na szpadki, posypujemy zieleniną i przyprawami, a następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.

 

Dzień 3

 

ŚNIADANIE - ok. 440 kcal

Energetyczne danie:

Składniki

1 i 1/4 szklanki mleka 0,5% tł. (300g)

5 łyżek płatków owsianych (50g)

2 suszone morela (20g)

2 połówki orzecha włoskiego (8g)

1 średnia brzoskwinia (120g)

 

 

2 ŚNIADANIE - ok. 150 kcal

Kanapka z wędzonym kurczakiem:

Składniki

1 cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40g)

2 plastry wędzonego kurczaka (50g)

2 łyżki chudego serka do smarowania 3% tł. (20g)

kilka liści rucoli

 

 

OBIAD - ok. 510 kcal

Sałatka z ryżem i warzywami:

Składniki

120g pieczonej cielęciny

3/4 torebki brązowego ryżu (75g suchego)

100g pomidorków cherry

2/3 małej papryki (100g)

1/2 małego jabłka (50g)

1/2 łodygi selera naciowego (50g)

łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.              Cielęcinę i warzywa kroimy na kawałki podobnej, łączymy z ugotowanym na sypko ryżem i sosem przygotowanym na bazie oliwy, soku z cytryny i wody. Podajemy posypane zieleniną

 

 

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

Składniki

3 średnie mandarynki (360g)

 

 

KOLACJA - ok. 250 kcal

Zapiekany indyk:

Składniki

100g fileta z piersi indyka bez skóry

2 cienkie plastry sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu (50g)

1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego (75g)

100g różyczek kalafiora

100g różyczek brokuła

kilka łyżek bulionu, sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

1.              Indyka dzielimy na mniejsze kawałki, układamy razem z warzywami w naczyniu do zapiekania, przyprawiamy i lekko podlewamy bulionem. Zapiekamy pod przykryciem do miękkości. Jogurt miksujemy z serem feta, polewamy nim lekko wystudzoną zapiekankę. Podajemy posypaną zieleniną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin