Lody czekoladowe.doc

(27 KB) Pobierz

Lody czekoladowe

Czas  30 minut  Porcji  4  Trudność  łatwe  Koszt:  do 10 zł 

Składniki:

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

3 żółtka

2 łyżki cukru (czubate)

1 łyżka kakao

3 szklanki mleka

10 g mąki ziemniaczanej (jedna łyżka - ja dałam budyń śmietankowy  - chyba lepiej bo jest aromatyczny)

 

Stan słodkości można regulować wg gustu (należy popróbować masę przed zamrożeniem pamiętając o tym, że masa po zamrożeniu utraci nieco na swojej słodkości - wg mnie podana ilość w zupełności wystarczy)

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, czekoladę zetrzeć na tarce, połączyć ze sobą wszystkie składniki (w misce) po czym wstawić miskę do garnka z gorącą wodą (tak aby była w niej zanurzona) i zagotować (ja dodatkowo chwilkę zmiksowałam masę blend erem ) . Gdy się zagotuje zdjąć i ostudzić. Następnie przełożyć do pojemnika i zamrozić, po około 2,5 godziny lody są gotowe . W trakcie mrożenia należy co pół godziny masę przemieszać wówczas nie powstaną kryształki lodu). Przed podaniem możemy udekorować sezonowymi owocami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin