Składniki:
2 główki zielonej sałaty
kilka liści czerwonej sałaty
puszka kukurydzy
25 łuskanych pestek dyni
200 g świeżego ogórka
½ łyżki octu estragonowego
6 łyżek oleju
2 łyżeczki musztardy
cukier
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Zieloną i czerwoną sałatę starannie oczyścić, umyć i osączyć.
Kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć.
Ogórek umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Pestki dyni przyrumienić na patelni o grubym dnie.
Olej wymieszać z octem, musztardą i 50 ml wody, przyprawić do smaku szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu, ubić na kremowy sos.
Sos wymieszać z sałatą, kukurydzą i ogórkiem.
Posypać pestkami dyni.
Sałatę podawać z bagietką lub białą bułką.
max3456