Sałatka z kukurydzą i ogórkiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 główki zielonej sałaty

 

kilka liści czerwonej sałaty

 

puszka kukurydzy

 

25 łuskanych pestek dyni

 

200 g świeżego ogórka

 

½ łyżki octu estragonowego

 

6 łyżek oleju

 

2 łyżeczki musztardy

 

cukier

 

sól

 

pieprz

 

Sposób wykonania:

 

Zieloną i czerwoną sałatę starannie oczyścić, umyć i osączyć.

 

Kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć.

 

Ogórek umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.

 

Pestki dyni przyrumienić na patelni o grubym dnie.

 

Olej wymieszać z octem, musztardą i 50 ml wody, przyprawić do smaku szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu, ubić na kremowy sos.

 

Sos wymieszać z sałatą, kukurydzą i ogórkiem.

 

Posypać pestkami dyni.

 

Sałatę podawać z bagietką lub białą bułką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin