Sałatka z pieczonych warzyw.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 średni bakłażan

 

2 żółte papryki

 

2 zielone papryki

 

4 pomidory

 

80 g czarnych oliwek

 

pół pęczka natki pietruszki

 

80 ml octu balsamicznego

 

80 ml oliwy z oliwek

 

1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr

 

Sposób wykonania:

 

1. Nagrzej piekarnik do 180 st.

 

2. Bakłażana podziurkuj widelcem, skrop oliwą i posól. Wstaw wraz z paprykami do piekarnika.

 

3. Wyjmij papryki z piekarnika, kiedy skórka będzie zupełnie czarna. Natychmiast przełóż papryki do foliowych torebek nadających się do kontaktu z żywnością, szczelnie zawiąż i po chwili zeskrob skórkę.

 

4. Kiedy bakłażan będzie miękki, wyjmij go z piekarnika, ostudź i wyskrob z niego miąższ. Przełóż miąższ do dużej miski.

 

5. Wyjmij pestki z papryki, pomidory obierz. Pokrój wszystko w sporą kostkę. Oliwki pokrój w talarki i posiekaj natkę. Dodaj wszystkie powyższe składniki do miski z bakłażanem. Wymieszaj.

 

6. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny z oliwą. Dodaj sól, pieprz i rozkruszoną mini kostkę przyprawową. Ponownie wymieszaj sos i polej nim sałatę.

 

7. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem do smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin