Składniki:
1 średni bakłażan
2 żółte papryki
2 zielone papryki
4 pomidory
80 g czarnych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
80 ml octu balsamicznego
80 ml oliwy z oliwek
1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr
Sposób wykonania:
1. Nagrzej piekarnik do 180 st.
2. Bakłażana podziurkuj widelcem, skrop oliwą i posól. Wstaw wraz z paprykami do piekarnika.
3. Wyjmij papryki z piekarnika, kiedy skórka będzie zupełnie czarna. Natychmiast przełóż papryki do foliowych torebek nadających się do kontaktu z żywnością, szczelnie zawiąż i po chwili zeskrob skórkę.
4. Kiedy bakłażan będzie miękki, wyjmij go z piekarnika, ostudź i wyskrob z niego miąższ. Przełóż miąższ do dużej miski.
5. Wyjmij pestki z papryki, pomidory obierz. Pokrój wszystko w sporą kostkę. Oliwki pokrój w talarki i posiekaj natkę. Dodaj wszystkie powyższe składniki do miski z bakłażanem. Wymieszaj.
6. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny z oliwą. Dodaj sól, pieprz i rozkruszoną mini kostkę przyprawową. Ponownie wymieszaj sos i polej nim sałatę.
7. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem do smaku.
max3456