PLACEK W POLEWIE KARMELOWEJ.doc

(26 KB) Pobierz
PLACEK W POLEWIE KARMELOWEJ

PLACEK W POLEWIE KARMELOWEJ

Składniki na 20 porcji:

Na ciasto:

20 dag masła

10 dag cukru

30 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 torebka cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli

mąka do oprószenia stolnicy

Na krem:

2 białka

10 dag cukru

10 dag orzeszków ziemnych (niesolonych)

Na polewę karmelową:

15 dag cukru

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka żelatyny

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki, schłodzone masło, jajko, cukier i cukier waniliowy. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie porcie. Każdą rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Placki ułóż na przykrytych pergaminem płaskich blachach. Ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz po około 20 minut. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając zrumień, wystudź. Odłóż 2 łyżki do dekoracji, a pozostałe posiekaj. Białka i cukier ubijaj 5 minut w gorącej kąpieli wodnej. Zdejmij i stale ubijając małymi porcjami dodawaj posiekane orzechy. Otrzymanym kremem przełóż zupełnie zimne placki. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Cukier stop na jasny karmel, wymieszaj ze śmietaną, zagotuj. Połącz z żelatyną. Wystudzoną polewą oblej placek. Udekoruj odłożonymi wcześniej orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin