PLACEK W POLEWIE KARMELOWEJ
Składniki na 20 porcji:
Na ciasto:
20 dag masła
10 dag cukru
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
mąka do oprószenia stolnicy
Na krem:
2 białka
10 dag orzeszków ziemnych (niesolonych)
Na polewę karmelową:
15 dag cukru
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki, schłodzone masło, jajko, cukier i cukier waniliowy. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na dwie porcie. Każdą rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Placki ułóż na przykrytych pergaminem płaskich blachach. Ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C. Piecz po około 20 minut. Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, mieszając zrumień, wystudź. Odłóż 2 łyżki do dekoracji, a pozostałe posiekaj. Białka i cukier ubijaj 5 minut w gorącej kąpieli wodnej. Zdejmij i stale ubijając małymi porcjami dodawaj posiekane orzechy. Otrzymanym kremem przełóż zupełnie zimne placki. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Cukier stop na jasny karmel, wymieszaj ze śmietaną, zagotuj. Połącz z żelatyną. Wystudzoną polewą oblej placek. Udekoruj odłożonymi wcześniej orzechami.
wuhazet