FALE DUNAJU.doc

(26 KB) Pobierz
FALE DUNAJU

FALE DUNAJU

 

Ciasto

1 kostka masła lub margaryny

6 jaj

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce z kompotu lub surowe

 

Krem

1 kostka masła

1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

 

Polewa

1/2 kostki margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki wody

 

 

Masło zmiksować z cukrem dodając po jed­nym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dalej miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tak otrzymane ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody i wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzch ułożyć dość gęsto owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piec około 45 minut. Z mleka mąki i cukru ugotować budyń i ostu­dzić. Masło zmiksować i dodawać stopniowo bu­dyń dalej miksując. Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać ostudzoną polewą. Polewę otrzymamy rozpuszczając w garnku podane wy­żej składniki. Dokładnie je mieszamy nie dopusz­czając do wrzenia.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin