ANANAS W IMBIROWO-MIODOWEJ POLEWIE
Składniki na 4 porcje:
2 małe ananasy
1 łyżeczka płynnego miodu lipowego lub wielokwiatowego
1 mały kawałek (wielkości orzecha laskowego) świeżego imbiru
1 łyżka oleju
po kilka kropel soku z cytryny i rumu
kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Ananasy oczyść. Pokrój na ćwiartki (możesz je także obrać i pokroić w średniej grubości plasterki). Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekaj. Starty imbir wymieszaj z miodem, sokiem wyciśniętym z cytryny, rumem i olejem. Mieszanką posmaruj ćwiartki ananasa. Ułóż je bezpośrednio na mocno rozgrzanym grillu. Piecz około 10 minut. Co jakiś czas obracaj. Upieczone ćwiartki ananasa przełóż z grilla na talerzyki. Każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy. Podawaj jako deser z kulką lodów waniliowych. Tak przygotowane ananasy będą także wyśmienitym, słodko-kwaśnym dodatkiem do mięs. Podpowiadamy: grillowane w imbirowo-miodowej polewie ananasy lub inne owoce możesz pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na posmarowanych bitą śmietaną gofrach. Taka propozycja podania na pewno przypadnie do gustu rozbawionym maluchom, które trudno dłużej zatrzymać przy stole. Dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi potrawami albo lubią kulinarne eksperymenty, proponujemy "ananasa z piekła rodem": Dojrzałego ananasa obierz, pokrój w plastry. Posmaruj mieszanką 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki cukru pudru i sproszkowanej, ostrej papryczki chilli. Plastry ananasa ułóż bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piecz po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
wuhazet