Zupa nicejska
Składniki:
80 dag filetów z morszczuka
łyżka soku z cytryny
cebula
duży por (tylko biała część)
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanych świeżych listków tymianku
liść laurowy
4-6 ziarenek pieprzu
6 twardych mięsistych pomidorów
2-3 duże ziemniaki
2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
2 łyżki oleju
kieliszek białego wytrawnego wina
5 szklanek Bulionu warzywnego w płynie WINIARY
(przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
sól, pieprz
Osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por potnij w cienkie plasterki, cebulę - w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym w rondlu oleju, zmieszaj ją i podsmaż z porem i czosnkiem, a następnie dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek a po lekkim skropieniu wrzątkiem przykryj, i podduś przez około 10 minut.
Filety z ryby pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami, całość zalej winem i duś pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
Zagotuj bulion, wrzuć do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i - po 15 minutach gotowania - dodaj pokrojone w paseczki oliwki i rybę, po czym razem pogotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
slawek3400