Tołpyga ze szpinakiem
Składniki:
80 dag filetów z tołpygi
30 dag szpinaku
2-3 łyżki masła
łyżka mąki
szklanka śmietanki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny4 łyżki utartego żółtego sera
sól, pieprz
Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin.
Opłukany szpinak wrzuć na 2-3 minuty na osolony wrzątek, po czym osącz na sicie. W rondlu stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją 3-4 łyżkami zimnej, ale przegotowanej wody, dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową.
Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i podgrzej do chwili zgęstnienia sosu. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż na nim pokrojoną na porcje rybę, przykryj ją szpinakiem, zalej sosem, posyp utartym serem i na 25-30 minut wstaw do nagrzanego piekarnika.
slawek3400