Śledziowy przekładaniec.rtf

(7 KB) Pobierz
Œledziowy przek³adaniec

Śledziowy przekładaniec

 

Składniki:

6 solonych filetów śledziowych

2 jogurty naturalne (po 15 dag)

pół szklanki Majonezu dekoracyjnego WINIARY

winne jabłko

cebula

pół puszki kukurydzy

pół strąka marynowanej papryki

łka Żelatyny WINIARY

pieprz

l

 

Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie (2 godziny), następnie wyjmij i osusz. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Jabłko i cebulę oczyść i drobno pokrój w kosteczkę. Tak samo pokrój paprykę.

 

Jogurt połącz z majonezem, dopraw solą i pieprzem, powoli wlej do niego przestudzoną żelatynę, a potem włóż warzywa. Wszystko razem wymieszaj i podziel na 3 równe części.

 

Na dnie wąskiej foremki rozsmaruj jedną porcję tężejącej galaretki jogurtowej, na niej ułóż połowę filetów śledziowych, przykryj drugą porcją galaretki, ułóż resztę filetów i zalej pozostałą galaretką.

 

Wierzch wyrównaj i całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny (do całkowitego zastygnięcia). Po wyjęciu z foremki pokrój na plastry.

 

Przekładaniec możesz również przygotować w małych miseczkach lub w filiżankach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin